Πρόσκληση καταψήφισης απλής αναλογικής

Πρόσκληση καταψήφισης απλής αναλογικής

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει στο αίτημά του για εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε «να τελειώνουμε» –όπως είπε από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.– με αυτή την κυβέρνηση πριν ξεδιπλώσει με μεγαλύτερη ένταση τα «καθεστωτικά» της χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για παιχνίδια με τους θεσμούς και το Σύνταγμα και δεσμεύθηκε ότι, όταν η Ν.Δ. γίνει κυβέρνηση, θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Ταυτόχρονα, προϊδέασε για τους σκληρούς τόνους που θα υιοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση τόσο στην Ολομέλεια, όπου θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα ο εκλογικός νόμος, όσο και στη συζήτηση στις 26 Ιουλίου του αιτήματός της για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού.

Εξαπολύοντας εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για «πρωτοφανή σε ταχύτητα» ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, που οφείλεται στην απόρριψη της «αναξιόπιστης και αναποτελεσματικής κυβέρνησης από πολλούς πολίτες που την εμπιστεύθηκαν». Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα να εφαρμόσει το μνημόνιο που η ίδια υπέγραψε και εστίασε την κριτική του στα μέτρα υπερφορολόγησης και περικοπής μισθών και συντάξεων ύψους άνω των 9 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για τον «καθεστωτισμό» της κυβέρνησης, την οποία παρομοίασε με «καταρρέοντα λαϊκιστικά μορφώματα που καταφεύγουν σε καθεστωτισμό, προκειμένου να γαντζωθούν στην εξουσία». Κορυφαίο παράδειγμα αυτού του καθεστωτισμού θεωρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. τη «δόλια» απλή αναλογική, στόχος της οποίας, όπως επεσήμανε, είναι να καταστήσει την επόμενη κυβέρνηση όμηρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εγκαλώντας τον πρωθυπουργό για την περίφημη φράση «Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», που είχε εκστομίσει προ ημερών, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αυτή είναι η λογική των παρεμβάσεών του στη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στην καθεστωτική αντίληψη συμπεριέλαβε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και την επιχείρηση απαξίωσης της Δικαιοσύνης και τη «συνειδητή», όπως είπε, υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, αλλά και την παράκαμψη του ΕΣΡ στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για διαγωνισμό-παρωδία αναφορικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα θεμελιώδη ζητήματα συνταγματικότητας που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Σχολίασε δε τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ως υπονόμευση των θεσμών, του Συντάγματος και της ίδιας της δημοκρατίας.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ. θα επαναφέρει τις αδειοδοτικές αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, καθώς και ότι ως κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Υπερέβη, μάλιστα, τις κομματικές γραμμές και απηύθυνε κάλεσμα προς «όλους τους δημοκράτες βουλευτές» να ακυρώσουν με την ψήφο τους τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. δεν λειτούργησε μόνον ως απολογισμός του πρώτου εξαμήνου προεδρικής θητείας του κ. Μητσοτάκη και ως περίγραμμα των βασικών αξόνων στρατηγικής. Ηταν αφορμή να εκπεμφθούν μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση.

Ιδιαίτερα αυστηρή ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Μητσοτάκης σε στελέχη που έχουν ξεπεράσει το μέτρο και με τα οποία φέρεται να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος: «Εμείς υπηρετούμε την κοινωνία, τους πολίτες που δοκιμάζονται. Οφείλουμε με τη στάση και τη συμπεριφορά μας να αποδεικνύουμε συνέχεια την πίστη και την αφοσίωσή μας σε αυτή την αποστολή. Στέλεχος της Ν.Δ. και προκλητικές συμπεριφορές δεν συμβιβάζονται. Ζητώ σκληρή δουλειά και αίσθηση του μέτρου. Ζητώ συνέπεια. Δεν είμαστε εδώ απλώς για να απολαμβάνουμε τα προνόμια της εξουσίας. Είμαστε εδώ για αγώνες και για δημιουργική προσφορά στον ελληνικό λαό και στην πατρίδα μας», σημείωσε.

Παρόντες Καραμανλής, Σαμαράς, αλλά όχι ο Μεϊμαράκης

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» οι πρώην πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής, όχι όμως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Η απουσία του κ. Μεϊμαράκη, αν και μάλλον αναμενόμενη μετά τις εσωκομματικές αρρυθμίες που προκάλεσε η παρέμβασή του την προηγούμενη εβδομάδα, σχολιάστηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, στο παρασκήνιο λαμβάνονται ενωτικές πρωτοβουλίες, με στόχο να φέρουν τον κ. Μεϊμαράκη πιο κοντά στον πρόεδρο της Ν.Δ. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε και μετά την ομιλία του στους βουλευτές του ότι «πρέπει να θέτουμε συνεχώς το αίτημα για εκλογές». Μεταξύ των βουλευτών που παρενέβησαν ήταν οι Θανάσης Δαβάκης και Κώστας Τασούλας. Ο κ. Δαβάκης, τομεάρχης Aμυνας της Ν.Δ., έθεσε το ζήτημα του συνδικαλισμού στις Eνοπλες Δυνάμεις και φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο της Ν.Δ. να παρέμβει στη σχετική συζήτηση. Ο Κώστας Τασούλας, ορμώμενος από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς, όμως, στην πραγματικότητα να επιθυμεί τη συναίνεση, μίλησε για «εξουσιομανή κυβέρνηση». Oπως είπε, «όσο ο κόσμος παραμένει παθητικός, η ξετσιπωσιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι δυστυχώς όπλο. Πρόκειται για την πιο ξεδιάντροπη κυβέρνηση. Και εμείς έχουμε απέναντί μας έναν δύσκολο αντίπαλο». Η Συγγρού, πάντως, συνεχίζει να ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της βίας και ανομίας στο κέντρο της Αθήνας. Σε χθεσινή επερώτηση προς τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, που υπογράφουν ο Μάκης Βορίδης και άλλοι 16 βουλευτές της Ν.Δ., υπάρχουν σαφείς υπαινιγμοί για κυβερνητική ανοχή σε όσα συμβαίνουν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή