ΝΔ: Στο έλεος των καταληψιών το ΑΠΘ

ΝΔ: Στο έλεος των καταληψιών το ΑΠΘ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατάληψη χώρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από αλληλέγγυους ασκεί η Νέα Δημοκρατία, μέσω δήλωσης του Συντονιστή Μορφωτικών Υποθέσεων Θεόδωρου Φορτσάκη.

 

«Στο έλεος των καταληψιών παραδίνεται από σήμερα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της xώρας. Εκατοντάδες άτομα από την Ελλάδα και άλλα Κράτη προτίθενται να χρησιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του ως χώρο κατασκήνωσης, για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο δράσεων για τα προβλήματα των μεταναστών», αναφέρει ο κ. Φορτσάκης και συνεχίζει:

 

«Καμία άδεια δεν έχει ζητηθεί από τις πανεπιστημιακές αρχές, οι οποίες έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις στην Πολιτεία για προστασία των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων, που αδυνατούν να φιλοξενήσουν τους καταληψίες – κατασκηνωτές. Οι πανεπιστημιακοί χώροι προορίζονται αποκλειστικά για την προαγωγή της επιστήμης και της έρευνας. Είναι αυτονόητο ότι η  κατάληψή τους, που κατά κανόνα συνοδεύεται από σημαντικές φθορές, δεν έχει καμία σχέση με αυτή».

 

«Ας πάψει επιτέλους η Κυβέρνηση να ενθαρρύνει τις καταλήψεις των πανεπιστημιακών χώρων, όπως έχει κάνει με τη μέχρι σήμερα στάση της. Την καλούμε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ασφάλεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», καταλήγει.

Ερώτηση Ποταμιού

Eρώτηση για την προαναγγελθείσα δεκαήμερη «κατάληψη» στους χώρους του ΑΠΘ  κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τους Υπουργούς Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η βουλευτής επισημαίνει, ότι τα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες ως συνταγματική επιταγή προηγούνται οποιασδήποτε επιφύλαξης, που μπορεί να αφορά τις πιθανές συνέπειες μιας ανοικτής εκδήλωσης. Ομως, εδώ πρόκειται για χώρο πανεπιστημιακό, για τον οποίο η πρυτανική αρχή πρέπει και οφείλει σύμφωνα με το νόμο να εφαρμόζει τα δέοντα, περιφρουρώντας τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, εντός και εκτός πανεπιστημιακής αιθούσης.

Πέραν του γεγονότος ότι δεν υφίστανται στο χώρο του ΑΠΘ οι στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής και καθαριότητας για μια τέτοια συγκέντρωση, τονίζεται ότι ο πανεπιστημιακός χώρος συνιστά τον κατεξοχήν χώρο του πολιτικού φιλελευθερισμού, όπου η κοινωνία στοχάζεται τον εαυτό της και «ανήκει» στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα οποία και συναποφασίζουν για την διεξαγωγή ακαδημαϊκών δραστηριοτήτων με την ευρεία του όρου έννοια.

«Σε καμία περίπτωση, δεν νοείται οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακά στοιχεία αυτοβούλως να διοργανώνουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε χώρο στον οποίο ούτε ανήκουν, ούτε τους ανήκει, ούτε οποιαδήποτε άδεια έχουν ζητήσει ή λάβει» επισημαίνει.

Η βουλευτής ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς ποια μέτρα έχουν λάβει για την περιφρούρηση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της δημόσιας περιουσίας στο χώρο του ΑΠΘ και αν έχει υπάρξει συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα που είναι υπεύθυνα για την τήρηση της ακαδημαϊκής και δημόσιας τάξης στο χώρο του πανεπιστημίου ώστε να μην διαταραχθεί με οποιονδήποτε τρόπο η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Τέλος, δεδομένου ότι αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σειρά από μηχανοκίνητες πορείες προς τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων της Θεσσαλονίκης, ρωτά ποια μέτρα έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης στην περιοχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή