Μητσοτάκης: «Απερχόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας»

Μητσοτάκης: «Απερχόμενος πρωθυπουργός ο Τσίπρας»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «μητέρα των μαχών» που θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη και την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση και την ψηφοφορία του νέου εκλογικού νόμου, έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα της η Συγγρού. Μία πρόγευση της στάσης που θα τηρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ήδη με την εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση που έκανε από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ενώ χθες επανήλθε με βαριές κατηγορίες για το θράσος και τον κυνισμό της κυβέρνησης.

Στον απόηχο της πρωθυπουργικής συνέντευξης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εξέπεμψε την εικόνα απερχόμενου πρωθυπουργού και υπογράμμισε ότι «το πλήρες διαζύγιο με την πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιο πριν από την οριστική έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου». Σχολιάζοντας δε όσα είπε ο πρωθυπουργός για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τον επέκρινε για θεσμική άγνοια και απηύθυνε προειδοποίηση στην κυβέρνηση «να μη διανοηθεί» να παίξει θεσμικά παιχνίδια με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος.

Εξάλλου, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. διέψευδαν όσα είχε υποστηρίξει προ ημερών ο πρωθυπουργός σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Μητσοτάκη τού είχε προτείνει δημοψήφισμα για τα άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. διαφωνούν. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. πίστευε ήδη εξερχόμενος από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν ήταν παρά το πρόσχημα, ώστε ο κ. Τσίπρας εκ των υστέρων να εμφανίσει την απόφαση για απλή αναλογική ως απότοκο της αδυναμίας συναίνεσης με τα υπόλοιπα κόμματα. Στη Συγγρού εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους, γι’ αυτό και καταφεύγει σε επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς, εκμεταλλευόμενη τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της Ν.Δ. έχει κατά νουν και τη δεύτερη μάχη που θα δοθεί στις 26 Ιουλίου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού που οδήγησαν στα capital controls και για το Σχέδιο Β (ή Σχέδιο Χ). Εξάλλου, συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ. εξέλαβαν όσα είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός και ως πρόγευση της γραμμής που θα κρατήσει η κυβέρνηση στην επίμαχη συζήτηση. «Δεν αισθάνθηκε ούτε μία στιγμή την ανάγκη να αρθρώσει μία συγγνώμη, δεν προτίθεται να αλλάξει ούτε τον τρόπο που πολιτεύεται, ούτε τις πολιτικές του», είπε χθες, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» για το Brexit, o κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιρρίψει τις ευθύνες για τα capital controls στην Τράπεζα της Ελλάδος «άλλη μια φτηνή άσκηση συριζέικης προπαγάνδας». «Θέλει απύθμενο θράσος να μπορείς να αναδεικνύεις ένα δημοψήφισμα-φιάσκο, μια μοναδική θεσμική παρωδία, σε στιγμή εθνικής ανάτασης», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε το Brexit λάθος επιλογή για τη Βρετανία και λάθος του απελθόντος Βρετανού πρωθυπουργού. «Αν συγκρατώ ένα δίδαγμα από το βρετανικό δημοψήφισμα, είναι ότι οι ηγέτες δεν πρέπει να μετακυλίουν τις δικές τους ευθύνες στους πολίτες και δεν επιτρέπεται να εξάγουν τα εσωκομματικά τους προβλήματα στην κοινωνία», κατέληξε, επαναλαμβάνοντας την άποψή του ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή