Νέα ατζέντα αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Νέα ατζέντα αναζητεί ο Αλ. Τσίπρας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης, επικεντρώνει την προσοχή της η κυβέρνηση, καθώς η δημόσια συζήτηση για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο δείχνει να έχει εξαντλήσει την όποια δυναμική της. Η έλευση του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί μεθαύριο Δευτέρα στην Αθήνα αποτελεί για την κυβερνητική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο πρώτης τάξεως ευκαιρία να θέσουν το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Αθήνας από τη διαπραγμάτευση – το οποίο εστιάζεται στην κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, με την κυβέρνηση να διεκδικεί την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στο εσωτερικό μέτωπο, την επαύριο της συνέντευξης που παραχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον ΣΚΑΪ, συνεργάτες του αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε την ατζέντα των ζητημάτων που «τρέχουν», απασχολούν και θα απασχολήσουν το προσεχές διάστημα την κυβέρνηση και τη χώρα. Ειδικότερα, σταχυολογούν τις αναφορές του στον εκλογικό νόμο και στην κριτική που άσκησε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς για τη στάση τους, τη δημόσια τοποθέτηση για το θέμα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, που θα ακολουθήσει στις θεσμικές παρεμβάσεις που η κυβέρνηση προωθεί, και, τέλος, την τοποθέτησή του για τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens. Το πρωθυπουργικό επιτελείο εστιάζει σ’ εκείνα που αφορούν το μέλλον, καθιστώντας σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να σταματήσει η συζήτηση για όσα έχουν γίνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η οποία συνοδεύεται από πολλά ερωτήματα και κριτική για τους χειρισμούς που επελέγησαν και τις επιπτώσεις τους.

Στην έντονη κριτική που ασκήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, το πρωθυπουργικό επιτελείο «διαβάζει» μια νέα στρατηγική από τη Ν.Δ. «Είναι σαφές ότι πλέον κινούνται με πλαίσιο μια εκστρατεία αποδόμησης του Τσίπρα», αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι η Συγγρού θα εντείνει τις επιθέσεις της στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, καθώς θεωρείται το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, και ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι αποκτά πλεονέκτημα, με βάση τις δημοσκοπικές μετρήσεις που τον φέρνουν να υπερτερεί στις θετικές γνώμες έναντι του κ. Τσίπρα. Απέναντι σε αυτήν την τακτική της Ν.Δ., η κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει, με τον πρωθυπουργό να βγαίνει μπροστά με δημόσιες εμφανίσεις που θα συνδυάζονται με την προώθηση θετικών δράσεων της κυβέρνησης, όπως η χθεσινή επίσκεψή του στη Σαντορίνη για τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου εκεί.

Οσον αφορά στον εκλογικό νόμο, στο Μαξίμου εμφανίζονται να έχουν αποδεχθεί πλέον ότι δεν υπάρχουν περιθώρια επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων και ότι η εκλογική πρόταση δεν θα συγκεντρώσει τις 200 ψήφους για να εφαρμοσθεί από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί πολύ πιθανό να μειωθεί το ποσοστό εισόδου στη Βουλή από το 3%, έκλεισε με τον τρόπο του τη σχετική συζήτηση. Συνεργάτες του έσπευδαν χθες να σημειώσουν ότι δεν επρόκειτο, ούτως ή άλλως, για αλλαγή που συγκέντρωνε σημαντική υποστήριξη και θα άλλαζε την εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή