Πώς αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην είδηση του πραξικοπήματος

Πώς αντέδρασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην είδηση του πραξικοπήματος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία κοινή δήλωση υποστήριξης της τουρκικής κυβέρνησης κατέληξαν τα ξημερώματα του Σαββάτου οι επικεφαλής της Ε.Ε από το Ουλάν Μπατόρ της Μογγολίας και την Σύνοδο Ε.Ε. – Ασίας. 

«Η Τουρκία είναι βασικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. υποστηρίζει πλήρως την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου» δήλωσαν ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ, ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ και η Ύπατη εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής Φ. Μογκερίνι. Ζήτησαν την γρήγορη επιστροφή της Τουρκίας στην συνταγματική τάξη και πρόσθεσαν ότι παρακολουθούν κοντά τις εξελίξεις σε συνεργασία με τα 28 κράτη μέλη. 

Τα νέα έφτασαν στις 5 το πρωί ώρα Μογγολίας ξυπνώντας τους περισσότερους ηγέτες οι οποίοι βρέθηκαν άμεσα να συντονίζουν την αντίδραση τους κάτω από μία μογγολική σκήνη, μεταξύ των οποίων η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ, ο κ. Γιουνκέρ και ο Ν. Τουσκ όπως επιβεβαιώνει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Η πρώτη τους απόφαση ήταν να μην υπάρχει άμεση αντίδραση όσο η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη και δεν υπήρχε καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει.

Οι επαφές ήταν συνεχείς από την Μογγολία και συμπεριέλαβαν την Ελλάδα και την Κύπρο και δια μέσω των επιτρόπων τους, Δ. Αβραμόπουλο και του Χ. Στυλιανίδη ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στην Κεντρική Αφρική. Οι Επίτροποι ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με το Ουλάν Μπατόρ με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την διατήρηση ανοιχτών καναλιών επικοινωνίας με την Αθήνα και την Λευκωσία. 

Στα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται να συνέλθει στις Βρυξέλλες η επιτροπή υπεύθυνη για θέματα ασφάλειας αποτελούμενη από συμβούλους ασφαλείας από τα 28 κράτη – μέλη. Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών κατά την οποία το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή