Πώς αναλύει την κατάσταση η Αθήνα

Πώς αναλύει την κατάσταση η Αθήνα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μακρά νύχτα των δραματικών εξελίξεων στην Τουρκία ήταν μακρά και για την Αθήνα. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία παρακολούθησε μέχρι τις πρωινές ώρες, χθες, τα τεκταινόμενα στη γείτονα, έως ότου αρχίσει να ξεκαθαρίζει κάπως η κατάσταση. Η ελληνική πλευρά, μέσω των διπλωματικών διαύλων επικοινωνίας, φρόντισε να διαμηνύσει στην τουρκική κυβέρνηση και στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στήριξή της στη διατήρηση της δημοκρατικής ομαλότητας και στη δημοκρατικά εκλεγμένη αρχή της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε μήνυμά του στο twitter ότι «η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας».

Είχε προηγηθεί ευρεία κινητοποίηση των συναρμόδιων αρχών, προκειμένου όλες οι εξελίξεις να παρακολουθούνται στενά και να υπάρχει άμεση δυνατότητα αντίδρασης και ανταπόκρισης σε οποιαδήποτε εξέλιξη. Ενα άτυπο κέντρο παρακολούθησης των εξελίξεων και διαχείρισης των πληροφοριών και των δεδομένων συγκροτήθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στο ΓΕΕΘΑ, όπου στο σύνολό του το επιτελείο συγκεντρώθηκε. Από το βράδυ της Παρασκευής, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι στη γείτονα λαμβάνουν χώρα μη ευθύγραμμες εξελίξεις και επιχειρείται επιβολή στρατιωτικού πραξικοπήματος, στην Αθήνα σήμανε συναγερμός. Ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις πληροφορίες των ελληνικών υπηρεσιών και για τις πρώτες εκτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί. Ακολούθως, ενημερώθηκε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς και με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Η ανησυχία στην Αθήνα για τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει τυχόν αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, που θα ερχόταν να προστεθεί σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, δεδομένου του άμεσου αντικτύπου που έχουν οι εξελίξεις στη γείτονα στη χώρα μας, ήταν έντονη. Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση και να γίνει ένας πρώτος σχεδιασμός έναντι πιθανής αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια.

Η εικόνα χθες τα ξημερώματα ότι η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται και η εκλεγμένη τουρκική πολιτική ηγεσία να ανακτά τον έλεγχο, έγινε δεκτή με ανακούφιση από την Αθήνα. Στην κυβέρνηση, πάντως, έκαναν λόγο για μια κατάσταση που θα χρειαστεί κάποιο χρόνο προκειμένου να αξιολογηθεί πλήρως, τονίζοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι ίδια στη γείτονα έπειτα από όσα μεσολάβησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή