Βίτσας: Οι δικαστές θα αποφασίσουν για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

Βίτσας: Οι δικαστές θα αποφασίσουν για τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι αποφάσεις θα παρθούν από τους δικαστές, εμείς μπορούμε να μιλάμε μόνο πολιτικά», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας στον ΣΚΑΪ, σχετικά με την τύχη των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.

Επανέλαβε μάλιστα ότι το αίτημα της Τουρκία βάσει του οποίου ζητά την έκδοσή τους είναι είναι πολύ ισχυρό.

«Η υπόθεση αφού είναι στη δικαστική οδό είναι κάτω από το ελληνικό και το διεθνές Δίκαιο. Θα παρθούν οι αποφάσεις από τους δικαστές. Άρα εμείς μπορούμε να μιλάμε μόνο πολιτικά. Θέλω να σας θυμίσω ότι όσον αφορά στο ζήτημα της παροχής ασύλου, με βάση και τον τελευταίο νόμο που ψηφίσαμε στην ελληνική Βουλή τον Απρίλιο, υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία: η εξέταση της αίτησης πολιτικού ασύλου σε πρώτο βαθμό, η εξέταση σε δεύτερο βαθμό, η διαδικασία αυτή συνήθως κρατάει από 15 έως 25 μέρες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι δικηγόροι των οκτώ, υπάρχουν και οι δικαστές. Είπα και χθες, το αίτημα έκδοσης που έχει κάνει η Τουρκία, γιατί είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες (το αίτημα ασύλου και το αίτημα έκδοσης), έχει ένα ισχυρό επιχείρημα. Πολιτικά, θα έλεγα, αυτό που ευνοεί την Ελλάδα, είναι να λήγουν γρήγορα αυτές οι υποθέσεις και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες. Βεβαίως, αρκετοί το συνδέουν με τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας (για τους πρόσφυγες), και αυτό θα πρέπει να παρθεί υπόψη σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο κ. Βίτσας 

Αναφερόμενος στις ροές προσφύγων προς την Ελλάδα είπε πως «τις τελευταίες μέρες δεν σημειώθηκε κάποια αυξημένη ροή προσφύγων στην Ελλάδα. Επειδή η Τουρκία βρίσκεται σε μια περίεργη κατάσταση – δεν έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή – πάντοτε έχεις μια ανησυχία και με αυτή την έννοια περιμένεις και παίρνεις τα μέτρα σου».

Τέλος, τόνισε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίρνει την εξουσία με τα όπλα».

«Αυτό που θα πρέπει να ακολουθηθεί είναι το διεθνές και το ελληνικό Δίκαιο. Πρέπει να σημειώσω, ότι στην Τουρκία έγινε προσπάθεια πραξικοπήματος. Για το τι ακριβώς θα γίνει, θα πρέπει να περιμένουμε. Πάντως, θα έλεγα, ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα με τα όπλα – και από τη μεριά ενός κομματιού του στρατού – να παίρνει την εξουσία. Το θέμα το αντιμετωπίζουμε σαν ένα γεγονός προς επίλυση. Ξέρετε πως μόλις προσγειώθηκε, το ελικόπτερο με τη συνοδεία δύο ελληνικών F-16, συνελήφθησαν οι οκτώ και πηγαίνουν σε δίκη», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή