Μοσκοβισί: Παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Μοσκοβισί: Παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

5' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την χρησιμότητα παραμονής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα ελληνικά προγράμματα αντιμετώπισης της κρίσης, καθώς και την αναγκαιότητα κοινού βηματισμού των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η κυβέρνηση, επισήμανε –όπως προκύπτει από την επίσημη μετάφραση- ο κ. Πιερ Μοσκοβισί σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης τριών κοινοβουλευτικών Επιτροπών (Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών, Παραγωγής και Εμπορίου).

Ο αρμόδιος για την οικονομική πολιτική Ευρωπαίος Επίτροπες, στην αρχική τοποθέτησή του έκανε λόγο για την αναγκαιότητα υλοποίησης «νέων μεταρρυθμίσεων», επισημαίνοντας πως στόχος, μέσω των απαραίτητων για τη χώρα μας διαρθρωτικών αλλαγών, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα σημείωσε πως η χώρα μας πρέπει να βελτιώσει το πλαίσιο των επενδύσεων, να κάνει «επανάσταση» στον τομέα της διαφάνειας, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Τώρα είναι η εποχή των στρατηγικών επιλογών. Ολοι κυβέρνηση, Βουλή, επιχειρηματίες, ενωμένοι να προχωρήσετε. Η ενότητα ενισχύει το κλίμα εμπιστοσύνης προς τη χώρα». Λίγο αργότερα δε, στην δευτερολογία του, επαναλάμβανε απευθυνόμενος στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας: «Να ψηφίζετε μεταρρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση και μετά να κάνετε τη θεωρία πράξεις».

Τούτων δοθέντων, αξιοσημείωτη είναι η τοποθέτηση-παρέμβαση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρ. Σταϊκούρα, καθώς από το περιεχόμενό της κατέστη απολύτως σαφής η διαφωνία της ΝΔ στην προωθούμενη από τη σημερινή κυβέρνηση πολιτική: «Αυτή την περίοδο, η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες-μέλη, έχει δυσκολίες στο πεδίο της οικονομίας. Δυσκολίες που διευρύνονται και διογκώνονται, λόγω ενδογενών αλλά και εξωγενών λαθών. Η ΝΔ, είχε διαγνώσει, έγκαιρα, ότι οι ανερμάτιστοι χειρισμοί της κυβέρνησης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, θα επιδείνωναν τις υφιστάμενες δυσκολίες.

Τώρα οι πάντες επιβεβαιώνουν την ορθότητα εκείνης της διάγνωσης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, για να συμπληρώσει: «Σημειώνω την λανθασμένη εμμονή της κυβέρνησης στην αύξηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Η ΝΔ εκτιμά ότι η χώρα μας μπορεί να βαδίσει πιο αποτελεσματικά προς τους στόχους αν εφαρμοσθεί μία, άλλου μίγματος και προτεραιοτήτων, συνεκτική οικονομική πολιτική».

Επιφυλάξεις για την ακολουθούμενη ευρωπαϊκή συνταγή εξέφρασαν και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων. Ορισμένοι εξ αυτών μίλησαν και για λάθη των εταίρων κατά τη σύνταξη των προγραμμάτων-μνημονίων.

«Ασφαλώς υπήρξαν σφάλματα. Κανείς δεν ήταν τέλειος σε αυτές τις περιστάσεις, ούτε οι εταίροι, ούτε οι ελληνικές κυβερνήσεις. Υπήρξαν δυσκολίες, αλλά μπορέσαμε να αυτοσχεδιάσουμε, να οικοδομήσουμε εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν προήλθαν όλα «απ’ έξω», σχολίασε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος, ο οποίος παράλληλα αναφερόμενος στο ΔΝΤ, μεταξύ άλλων είπε: «Η παρουσία του ΔΝΤ πιστεύω ότι θα είναι συντελεστής ορατότητας και αξιοπιστίας για την Ελλάδα. Είναι χρήσιμη η παρουσία του ΔΝΤ».

Μοσκοβισί: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, καθώς διαπιστώθηκε το πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας που υπάρχει ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κομισιόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και χωρίς αποκλείσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στον κ. Μοσκοβισί την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι διαδικασίες καθορισμού συγκεκριμένων μέτρων για την απομείωση του ελληνικού χρέους, μετά τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης.

Ο κ. Μοσκοβισί σχολίασε από την πλευρά του, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα πίστευε πως η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, αλλά και ο ίδιος θα βρίσκονται πάντα δίπλα στον ελληνικό λαό και την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να οικοδομηθεί μία «πιο δυνατή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη».

Επίσης, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι ήρθε σαν φίλος, μεταφέροντας το μήνυμα ότι «τώρα πρέπει να βγούμε εντελώς έξω από την διαχείριση της κρίσης και από την περίοδο της κρίσης» και πως «είναι καιρός για κανονικότητα, σταθερότητα, εφαρμογή, επενδύσεις». Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται με βάση τα στοιχεία. «Υπάρχει μια αίσθηση εμπιστοσύνης που επιστρέφει», δήλωσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ακόμη ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήδη και που έχουν συμφωνηθεί είναι απαραίτητες για να ενισχυθούν οι δομές της ελληνικής οικονομίας και να προσελκύσουν επενδύσεις εδώ. Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε πολύ σημαντική την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι κανείς δε συζητά πλέον περί grexit. «Μιλάμε για επιτυχία και ήθελα να έρθω εδώ έναν μήνα μετά την επίσκεψη του προέδρου Γιουνκέρ, για να δείξω ότι η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ώστε να συνεχίσουμε με μεταρρυθμίσεις που θα παράγουν και ήδη παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία», σχολίασε.

Πραγματοποιώντας ένα σύντομο διάλογο μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας και ο Ευρωπαίος επίτροπος συζήτησαν και τις εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία. «Πολύ δύσκολο το περασμένο Σαββατοκύριακο, παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι από την αρχή η ελληνική πλευρά στήριξε τους δημοκρατικούς κανόνες και τη συνταγματική νομιμότητα και επισήμανε πως όταν πιάσει «φωτιά» το σπίτι του γείτονά σου, η γειτονιά ανησυχεί. «Και ελπίζω ότι πολύ σύντομα οι γείτονες μας θα επιστρέψουν στη σταθερότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ο τελευταίος μήνας ήταν πολύ δύσκολος μήνας για την Ευρώπη συνολικά, είχαμε το Brexit, είχαμε την τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια, το πραξικόπημα στην Τουρκία. Είμαστε πολύ ευαίσθητοι γιατί στην ιστορία μας είχαμε το πραξικόπημα το 1967 για 7 χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι από θέση αρχής υποστηρίζουμε τη δημοκρατία και τη συνταγματική νομιμότητα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία είναι επίσης πολύ σημαντικό για την Ευρώπη και πως η Ευρώπη ενδιαφέρθηκε πάρα πολύ για τη δημοκρατική νομιμότητα στην Τουρκία. Πρόσθεσε ότι όμως πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατία και τώρα, και συμπλήρωσε -παραπέμποντας και στη σημερινή σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ- πως αυτή είναι μια συζήτηση στις Βρυξέλλες, γιατί, όπως είπε, πολλοί μας ζητούν μια αναλογική και συνεκτική απάντηση εκ μέρους των τουρκικών αρχών τώρα. Πρέπει, είπε, να υπάρχει ένας έλεγχος και εκεί.

Στην έναρξη του σύντομου τηλεοπτικού διαλόγου τους, ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τον κ. Μοσκοβισί, αναφέροντας ότι η επίσκεψη του γίνεται σε δύσκολους καιρούς γενικότερα. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι έρχεται για διακοπές στην Ελλάδα συνήθως, ότι με τη σύζυγο του επισκέπτονται για διακοπές την Ελλάδα και πως είναι ένα δείγμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα και την επιτυχία που παρουσιάζει. Ο κ. Μοσκοβισί ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν θα κάνει διακοπές, με τον κ. Τσίπρα να απαντά ότι είναι δύσκολο να κάνει διακοπές, ενδεχομένως για μια εβδομάδα μέσα στον Αύγουστο, αλλά ότι εξαρτάται από τις εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή