Ασκηση ισορροπιών για το Μαξίμου

Ασκηση ισορροπιών για το Μαξίμου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινήσεις ευαίσθητου διπλωματικού χειρισμού προς το εξωτερικό και πολιτικής ισορροπίας προς το εσωτερικό καλείται να κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, λόγω της εκκρεμότητας που έχει δημιουργηθεί με την αυτομόληση οκτώ Τούρκων στρατιωτικών και την αίτηση ασύλου τους που εκδικάζεται από τις ελληνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη. Το ζήτημα έχει συζητηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αφενός ανάμεσα στον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα και τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει αποφύγει κάθε δημόσια τοποθέτηση, με εξαίρεση μια ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα αργά το βράδυ της Παρασκευής όπου επισήμαινε πως «η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία παραμένοντας σταθερά στο πλευρό της δημοκρατίας και της συνταγματικής νομιμότητας», λαμβάνοντας σαφώς θέση υπέρ της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, ήταν από τους πρώτους ηγέτες που επικοινώνησαν με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ως προς την τύχη των οκτώ αξιωματικών και υπαξιωματικών της Αεροπορίας Στρατού, είναι σαφές ότι η Αθήνα ευνοεί τη διευθέτηση του θέματος το ταχύτερο δυνατόν. Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ήδη από την Κυριακή, η Ελλάδα επιθυμεί να αποφύγει «πάση θυσία» εξαγωγή στοιχείων της τουρκικής κρίσης στη χώρα μας και μάλιστα με αφορμή κάτι το οποίο επί της ουσίας αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Αγκυρας. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για υπόθεση η οποία συνδέεται ευθέως με μια απόπειρα διασάλευσης της συνταγματικής τάξης σε μιαν άλλη χώρα. Μέρος της ισορροπίας προς το εσωτερικό αποτελεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να αναδείξει την ουδετερότητά της έναντι της Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών που επεξεργάζονται τα αιτήματα ασύλου. Σε αυτή την προσπάθεια στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να αποφύγουν την πολιτικοποίηση του ζητήματος. Ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ έως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος βουλευτής ή στέλεχος που να έχει ασκήσει ανοιχτά κριτική, ενώ οι επικρίσεις που έχουν ακουστεί σε αντιπολιτευτικό τόνο περιγράφονται ως, επί το πλείστον, ήσσονος σημασίας. Περισσότερη ανησυχία τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών προκαλεί μια πορεία που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή 24 Ιουλίου από μέλη του μειονοτικού Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας στην Κομοτηνή, λίγο πριν από την τελετή μνημόνευσης του ιδρυτή του Σαδίκ Αχμέτ. Η συγκεκριμένη πορεία είχε προγραμματιστεί πριν από το πραξικόπημα, ωστόσο στην Αθήνα δεν επιθυμούν να αποκτήσει άλλο χαρακτήρα, με αφορμή και τη δικαστική εκκρεμότητα των οκτώ συνωμοτών.

Αναφερόμενος στη ζήτημα των οκτώ αξιωματικών, ο Ελληνας ΥΠΕΞ κ. Ν. Κοτζιάς επισήμανε ότι «θα εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό και ελληνικό νόμο και στη βάση αυτή θα αντιμετωπίσουμε αυτή την υπόθεση».

Ωστόσο, τόνισε ευθέως ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως «είναι οκτώ αξιωματικοί, οι οποίοι πήραν μέρος στο πραξικόπημα». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κ. Δ. Βίτσας, ο οποίος περιέγραψε το αίτημα έκδοσης των οκτώ από την Τουρκία ως «ισχυρό» και πρόσθεσε πως «πολιτικά, αυτό που ευνοεί την Ελλάδα, είναι να λήγουν γρήγορα αυτές οι υποθέσεις και να μην υπάρχουν εκκρεμότητες». Την εκτίμηση ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία πιθανώς να έχουν επιπτώσεις στο προσφυγικό εξέφρασε απόψε από του βήματος της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα μεταναστών και προσφύγων κ. Ι. Μουζάλας. «Δεν το λέω για να προκαλέσω πανικό», σημείωσε, «αλλά για να έχουμε όλοι συμπολίτευση και αντιπολίτευση γνώση της κατάστασης και να τηρούμε χαμηλούς τόνους». Εξαιρετικά συγκρατημένη στάση έχει επιδείξει από την πρώτη στιγμή στο γενικότερο ζήτημα η Ν.Δ. Από την Παρασκευή έχει εκδοθεί μόνο μία ανακοίνωση, με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για τα «ισχυρά δημοκρατικά αντανακλαστικά» του τουρκικού λαού που απέτρεψε το πραξικόπημα και ζητεί σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κράτους. Και τονίζεται ότι η Ν.Δ. έχει «την επιβεβλημένη από τη σοβαρότητα της κατάστασης επικοινωνία» με την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή