Ενήμερα προ κρίσης τα δάνεια Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

Ενήμερα προ κρίσης τα δάνεια Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπορούσε ένας συνετός άνθρωπος που η δουλειά του είναι να κάνει τραπεζικές εκτιμήσεις να μαντέψει το 2008 ότι τα επόμενα χρόνια θα κατέρρεε η ελληνική οικονομία, θα χανόταν το 25% του ΑΕΠ, θα συρρικνωνόταν κατά 80% η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα και ότι επιπλέον θα μειωνόταν και η εκλογική επιρροή τους;».

Στο ρητορικό αυτό ερώτημα που έθεσε χθες ο κ. Μάκης Βορίδης στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ κρύβεται μάλλον η ουσία όσων υποτίθεται ότι αναζητούν τα μέλη της.

Γιατί, όπως αυτονοήτως του απήντησε ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θ. Παντελάκης που εξετάστηκε χθες ως μάρτυρας, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τότε τι θα συνέβαινε στη χώρα σήμερα. Υπονόησε έτσι ότι είναι μάλλον μάταιο να ελέγχονται δάνεια που χορηγήθηκαν προ της κρίσης. Πολύ περισσότερο όταν η επιτροπή αντικειμενικά περιορίζεται να ελέγξει αν αυτά δόθηκαν νομίμως (αν είχαν δηλαδή τις απαραίτητες εγγυήσεις) στον χρόνο της χορήγησής τους.

«Τα στελέχη μας σε όλες τις εκθέσεις των τότε προβλέψεών τους χαρακτήριζαν τα συγκεκριμένα δάνεια “μηδενικού ρίσκου”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελάκης, υπογραμμίζοντας ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2009, τα δάνεια που είχαν συνάψει σε μία δεκαετία το ΠΑΣΟΚ (96,8 εκατ. ευρώ) και η Ν.Δ. (105 εκατ. ευρώ) ήταν στο σύνολό τους και εξυπηρετούμενα και ενήμερα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στους προηγούμενες μάρτυρες, προέβησαν σε καταιγισμό ερωτήσεων σε σχέση με τις εγγυήσεις των δανείων, εξ ου και ανέλαβε να τους απαντήσει με το προλογικό ερώτημα ο κ. Βορίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή