«Αρκετός χρόνος για επιστροφή στην ομαλότητα»

«Αρκετός χρόνος για επιστροφή στην ομαλότητα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον προβληματισμό της Αθήνας για τις εξελίξεις στην Τουρκία και την τροπή που παίρνουν τα πράγματα την επαύριον της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος αποτυπώνει η χθεσινή αποστροφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και απαντώντας στην παρατήρησή του ότι «τα λέμε σε δύσκολες στιγμές για την περιοχή», έσπευσε να παρατηρήσει ότι «πάντοτε η Τουρκία είχε μια μεγάλη εσωτερική ένταση και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», για να προσθέσει «ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει μια αποκατάσταση της ομαλότητας, αν και έχω την αίσθηση ότι αυτό θα διαρκέσει αρκετό χρόνο». Ο κ. Παπανδρέου έδειξε και αυτός έντονα προβληματισμένος από τις εξελίξεις και παρατήρησε ότι «εδώ και καιρό υπήρχε η αίσθηση μιας διαιρεμένης χώρας, για διάφορους λόγους. Μακάρι να υπήρχε αυτή η πρώτη αναλαμπή ενότητας των πολιτικών δυνάμεων εκεί, αλλά με έμφαση στους δημοκρατικούς θεσμούς, τα σημάδια όμως δείχνουν διαφορετικά».

Οι εξελίξεις στη γείτονα, δεδομένης της ιδιαιτερότητας των διμερών σχέσεων, ανησυχούν την κυβέρνηση, με τον προβληματισμό να εντοπίζεται σε δύο σημεία: το βραχυπρόθεσμο, που αφορά την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας αιτούμενοι πολιτικού ασύλου και το μεσομακροπρόθεσμο, που αφορά συνολικότερα την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στην Τουρκία στον απόηχο των εξελίξεων, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων και χειρισμών της εκεί πολιτικής ηγεσίας. Οσον αφορά τους οκτώ, από το περιβάλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέφυγαν χθες να απαντήσουν σε όσα είπε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, παραπέμποντας στο υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Τσίπρα σχολίαζαν ότι πρόκειται για εξαιρετικά λεπτό ζήτημα, καθώς θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διμερείς σχέσεις με τη γείτονα, αλλά και οι πρόνοιες του διεθνούς δικαίου αναφορικά με τα ατομικά δικαιώματα.

Ευρύτερα, η Αθήνα προβληματίζεται από την εικόνα που διαμορφώνεται όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν και το πώς θα επηρεάσουν αυτές τις σχέσεις της Τουρκίας με τους διεθνείς οργανισμούς και, κυρίως, κατά πόσον θα έχουν επίπτωση στην ενταξιακή προοπτική της στην Ε.Ε. Τα μηνύματα των Βρυξελλών, με αφορμή τη συζήτηση περί ενδεχόμενης επαναφοράς της θανατικής ποινής από την Αγκυρα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σοβαρού πισωγυρίσματος στις σχέσεις των δύο μερών. Πρώτη ανησυχία της Αθήνας, η οποία, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχει αρχίσει να διατυπώνεται και από άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, είναι η επίπτωση μιας τέτοιας εξέλιξης στη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών, καθώς η Αγκυρα, για να αποδεχθεί τη συμφωνία με την Ε.Ε. τον περασμένο Μάρτιο, είχε ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ξεπάγωμα και την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πέραν του προσφυγικού – μεταναστευτικού, η Αθήνα προβληματίζεται έναντι της πιθανότητας μιας απομονωμένης από τη διεθνή κοινότητα Τουρκίας, η οποία θα εισέλθει σε φάση εσωστρέφειας με άδηλες επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, δεδομένης της «παράδοσης» εξαγωγής κρίσεων προς το Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή