Στο κενό η προσπάθεια για 200 βουλευτές

Στο κενό η προσπάθεια για 200 βουλευτές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιοποίηση, χθες το απόγευμα στη Βουλή, της απόφασης της Χρυσής Αυγής να απουσιάζει από την ψηφοφορία για τον νέο εκλογικό νόμο ήρθε και τυπικά πλέον να δώσει οριστικό τέλος στα σχέδια της συγκυβέρνησης να διαμορφωθεί η απαιτούμενη, βάσει Συντάγματος, πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων και να εφαρμοστεί η πρότασή της για νέο εκλογικό νόμο από τις αμέσως επόμενες εκλογές: προηγήθηκε, ουσιαστικά, η αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να προκαλέσουν ρήγματα σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ώστε με τη βοήθεια και του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου να συμπληρωθεί η προαναφερθείσα απόλυτη πλειοψηφία.

Ως γνωστόν, βάσει των έως τώρα τοποθετήσεων, υπέρ του νομοσχεδίου είναι μόλις 179 βουλευτές: 144 του ΣΥΡΙΖΑ, εννέα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, 15 του ΚΚΕ, εννέα της Ενωσης Κεντρώων, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος.

Την κυβερνητική πρόταση, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, καταψηφίζουν η Ν.Δ. (75), το ΠΑΣΟΚ (15), το Ποτάμι (10) και οι ανεξάρτητοι Χάρης Θεοχάρης, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Στάθης Παναγούλης.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι περισσότεροι απλώς αναμένουν να διαπιστώσουν αν η κυβέρνηση παρουσιάσει ώς την τελευταία στιγμή, αύριο το βράδυ, αλλαγές συγκριτικώς με την αρχική της πρόταση: η προσοχή εστιάζεται κυρίως στο εάν υπάρξει πρόταση για μικρή μείωση του πλαφόν εισόδου για τα κόμματα στη Βουλή (από το 3%, στο 2,5 ή στο 2% με ταυτόχρονη μέριμνα ασφαλιστικών δικλίδων όπως το να έχουν συνδυασμούς σε όλη την επικράτεια κ.λπ.) ή/και μια μικρή παραλλαγή αναφορικά με το «μπόνους».

Τούτων δοθέντων, από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου μόνο η προοπτική μείωσης του ορίου ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου θα ισχύσει άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα (μπόνους και πλαφόν) θα μπορούν να τεθούν σε ισχύ από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές. Αλλά και αυτό, μόνο στην περίπτωση που δεν αναδειχθεί η Ν.Δ. ως κυβέρνηση στην προσεχή αναμέτρηση, καθώς ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μάκης Βορίδης στην τοποθέτησή του είπε ευθέως: «Υπάρχει και μια δέσμευση που κάνουμε σήμερα στον ελληνικό λαό για το ζήτημα αυτό: αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος, με τις άθλιες επιπτώσεις του, δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, γιατί θα καταργηθεί αμέσως με την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία».

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής πρώτης ημέρας της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ολομέλεια ήταν η καταγραφή μιας «έκπληξης» από πλευράς των Οικολόγων – Πρασίνων: Το Πανελλαδικό Συμβούλιό τους, με ανακοίνωσή του, καλούσε τους δύο βουλευτές που προέρχονται από τον συγκεκριμένο σχηματισμό και εξελέγησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ (Γιάννη Τσιρώνη και Γιάννη Δημαρά) να διαφοροποιηθούν από την κεντρική κυβερνητική γραμμή και να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή