ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε επιφυλακή στην περιοχή της Σύμης

se-epifylaki-stin-periochi-tis-symis-2143406

Ενα θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη χθες στη Σύμη αλλά και στη γύρω θαλάσσια περιοχή, με αφορμή την προσπάθεια Τούρκων κομάντο ή άλλων προσώπων να περάσουν προς το ελληνικό νησί, ενώ παράλληλα η Αγκυρα συνεχίζει να ασκεί πίεση προς την Αθήνα. Η επιφυλακή στον θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας σήμανε χθες περί τις 11 το πρωί, όταν έγινε αντιληπτό ότι ομάδα με φουσκωτές λέμβους και θαλαμηγούς απέπλευσε από την τουρκική ακτή με προορισμό τη Σύμη. Οι συγκεχυμένες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες που κατέφθασαν στην Αθήνα ανέφεραν το ενδεχόμενο προσπάθειας περίπου 20 Τούρκων κομάντο να περάσουν από την τουρκική ακτή στην Ντάτσα προς τη Σύμη. Στην Αθήνα δόθηκε βάση στην πληροφορία, καθώς στον σχεδιασμό των ελληνικών αρχών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο προσπάθειας διαπεραίωσης στην Ελλάδα πραξικοπηματιών ή προσώπων που θεωρούν ότι απειλούνται στην Τουρκία.

Πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το Reuters αναφέρονταν σε προσπάθεια σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής να αυτομολήσουν προς την Ελλάδα, κάτι που, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, οδήγησε στην απογείωση δύο τουρκικών F-16, που εισήλθαν και στον ελληνικό εναέριο χώρο για να ελέγξουν τι συνέβαινε στη θάλασσα. Πηγές του ΓΕΑ ανέφεραν ότι πράγματι δύο τουρκικά F-16 από την αεροπορική βάση του Νταλαμάν πραγματοποίησαν περιπολίες, ωστόσο αυτές περιορίστηκαν στην τουρκική πλευρά. Πηγές του ΓΕΕΘΑ διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε τουρκική δραστηριότητα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων.

Τελικά, λέμβοι και θαλαμηγοί παρέμειναν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, ενώ από την ελληνική πλευρά τις κινήσεις επιτηρούσαν δύο περιπολικά του Λιμενικού, η πυραυλάκατος «Βότσης» και ένα ελικόπτερο Super Puma. Στις θαλαμηγούς και στα υπόλοιπα σκάφη που βρίσκονταν στην τουρκική πλευρά των χωρικών υδάτων υπήρχε σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση. Από την ελληνική πλευρά, δυνάμεις του Λιμενικού και της αστυνομίας κατέφθασαν το απόγευμα στη Σύμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ελέγχους σε σπίτια και σε άλλα κτίσματα στη Σύμη. Στην τουρκική πλευρά παρέμεναν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας σκάφη της ακτοφυλακής προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα αναχωρήσει κανείς προς Ελλάδα.

Η υφιστάμενη ένταση στην ατμόσφαιρα μεταξύ Αθηνών και Aγκυρας πυροδοτήθηκε περαιτέρω με αφορμή την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά για την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Αθήνα ζητεί κατάργηση των εγγυήσεων αλλά και «αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μία φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα». Το τουρκικό ΥΠΕΞ απάντησε με ανακοίνωση στην οποία μιλάει για προσπάθεια «να συνδεθεί αναγκαστικά, κατά τρόπο που ξεπερνά τα όρια της λογικής, η απόπειρα πραξικοπήματος που επιχειρήθηκε στις 15 Ιουλίου 2016 στη χώρα μας με το καθεστώς εγγυήσεων στο σύνολο του νησιού της Κύπρου».