Συμφωνία 30 σελίδων για νέο φορέα

Συμφωνία 30 σελίδων για νέο φορέα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ολοκλήρωση της δικής μας προσπάθειας δίνει το σήμα της έναρξης των διαδικασιών για τη συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου, προοδευτικού μεταρρυθμιστικού φορέα που μπορεί να γίνει η βασική δύναμη των μεταρρυθμίσεων για μια ισχυρή Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της για πάντα την κρίση».

Τον μεγαλεπήβολο αυτό στόχο θα εκφράσουν σήμερα ως ευχή τους τα μέλη της επιτροπής διαλόγου του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν για να ανακοινώσουν το αποτέλεσμα του έργου τους. Πρόκειται για μια γενική συμφωνία θέσεων περίπου 30 σελίδων στην οποία συνέβαλαν το τελευταίο τρίμηνο δεκάδες στελέχη του ευρύτερου χώρου και αφορά τους πέντε βασικούς τομείς στους οποίους «κατανεμήθηκαν» τα προβλήματα (Οικονομία, Θεσμοί, Κοινωνική Πολιτική, Παιδεία και Περιβάλλον).

Κατά πληροφορίες, ωστόσο, ήδη από τον πρόλογό τους τα στελέχη της επιτροπής όχι μόνον θα παραδεχθούν ότι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού δεν έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία, αλλά θα αναδείξουν τις επιμέρους διαφωνίες τους. «Αποφασίσαμε να μην κρύψουμε τις όποιες διαφορές μας κάτω από το χαλί, καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά σε μια επιτροπή που μετείχαν άνθρωποι με ξεχωριστές διαδρομές και πολιτική προέλευση, και γι’ αυτό χρειάζεται συνέχιση της δουλειάς», θα τονίσουν, ενώ στο κείμενο θα αναδεικνύονται σαφείς διαφοροποιήσεις των δύο κομμάτων, π.χ. τόσο στα φορολογικά ζητήματα όσο και στις πολιτικές υγείας ή στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας.

Τα στελέχη της επιτροπής θα τονίσουν βέβαια και πόσο σημαντικές συγκλίσεις επετεύχθησαν, όπως π.χ. στην ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων ή ακόμη και στην απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Ας σημειωθεί παρεμπιπτόντως ότι η συμφωνία έχει σαφώς φιλελεύθερο χαρακτήρα και δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη θα χαρακτηρίσουν «καταστροφική για κάθε μέρα που περνάει την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», ενώ για τη Ν.Δ. θα περιορίσουν την κριτική τους στην εκτίμηση ότι «ως συντηρητική, αδυνατεί να προσφέρει τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος».

Αν κάτι πάντως θα απουσιάζει από τη σημερινή εκδήλωση είναι η περιγραφή των επόμενων βημάτων. Τα στελέχη της επιτροπής θα αποφύγουν κάθε αναφορά, γνωρίζοντας βέβαια ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Στ. Θεοδωράκης έχουν εντελώς άλλα σχέδια στο μυαλό τους. Αμφότεροι άλλωστε θα είναι απόντες από την εκδήλωση, προφανώς για να μην καταδειχθούν οι διαφορές τους. Ο κ. Θεοδωράκης επιθυμεί μάλιστα αυτές να αποτελέσουν το αντικείμενο μιας πολιτικής αντιπαράθεσής του με την κ. Γεννηματά για να προκύψει το στίγμα του νέου φορέα μέσα από την εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση, ενώ αντιθέτως η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να επιδιώκει απλώς μια διακομματική συνδιάσκεψη πριν από την εκλογή καθώς θεωρεί το σημερινό κείμενο επαρκές για την ίδρυση του νέου σχήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή