Mήνυμα ενότητας από Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη

Mήνυμα ενότητας από Μητσοτάκη και Μεϊμαράκη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O στόχος της χθεσινής συνάντησης μεταξύ των κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Ευάγγελου Μεϊμαράκη μοιάζει να επετεύχθη. «Ακόμη και αν στο παρελθόν υπήρξαν κάποια συννεφάκια στις σχέσεις των δύο, δεν υπάρχουν πια. Ο καιρός για τη Ν.Δ. είναι αίθριος», σημείωναν στελέχη κοντά στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ενώ, εξερχόμενος από το γραφείο Μητσοτάκη στη Βουλή, και ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε «όλα καλά».

Η ουσία της χθεσινής συνάντησης, για την πραγματοποίηση της οποίας υπήρξε παρασκήνιο και αμοιβαίες κινήσεις καλής θέλησης, συνοψίζεται στο μήνυμα που έστελναν στελέχη της ηγετικής ομάδας: «Η Ν.Δ. δεν έχει την πολυτέλεια, ειδικά σε ώρες μάχης, να μην έχει στελέχη όπως τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην πρώτη γραμμή».

Αν αυτό μετουσιωθεί σε ενεργή εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στα κομματικά δρώμενα ή αν υπάρχει κατά περίπτωση ενεργοποίησή του μένει να φανεί, όπως, άλλωστε, και η τροχιά που θα λάβουν εφεξής οι σχέσεις των δύο πλευρών.

Και τούτο διότι ναι μεν η Συγγρού διεμήνυσε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε σχεδόν 70 λεπτά, «συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις και υπήρξε ταύτιση απόψεων», ωστόσο είναι σαφές ότι και διαφορά προσέγγισης υπάρχει σε σειρά θεμάτων και προφανώς ο κ. Μεϊμαράκης διατηρεί διαχρονικά για τον εαυτό του το δικαίωμα να διατυπώνει την προσωπική του άποψη, αλλά και παράλληλα να σέβεται την απόφαση της πλειοψηφίας.

Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη σημείωναν ότι ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει ανάγκη συνηγόρων για τη μακρά κομματική του πορεία και προσφορά, αναγνώριζαν, όμως, ότι απαιτούνται σωστοί χειρισμοί, προκειμένου αυτά τα χαρακτηριστικά να ενταχθούν στους σχεδιασμούς της νέας ηγεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης πορεύεται με ένα μέτωπο λιγότερο στην αποψινή πολιτική αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο, αλλά και σε αυτές που έπονται για τη συνταγματική αναθεώρηση και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το Plan X και όσα οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στην αποψινή συνεδρίαση στη Βουλή με στόχο να αναδείξει τις πραγματικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα και όχι για να κάνει μια συζήτηση επί του εκλογικού συστήματος. «Ο τυχοδιωκτισμός του πρωθυπουργού, η προφανής επιδίωξή του να ελέγξει τις εξελίξεις καθώς βλέπει ότι χάνει, αλλά και ότι βρισκόμαστε σε οιονεί προεκλογική περίοδο, καθώς η Ν.Δ. έχει ζητήσει εκλογές, αποκλείουν μία επί της ουσίας συζήτηση», σημείωνε στέλεχος της Συγγρού, προσθέτοντας πάντως ότι ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει με αρκετή λεπτομέρεια τις βασικές αρχές του εκλογικού νόμου που, κατά προτεραιότητα, θα εισηγηθεί στη Βουλή μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Το «γαλάζιο» σχέδιο, που έχει ως στόχο να αποτελέσει και βάση διαλόγου με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα περιλαμβάνει τη λελογισμένη αλλά κυβερνητικά ικανή ενίσχυση του πρώτου κόμματος, την ψήφο για τους Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και την αντιμετώπιση παθογενειών του εκλογικού συστήματος που διατηρούνται με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, παραδείγματος χάριν, δεν προωθείται η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδείξει τον πολιτικό αμοραλισμό της κυβέρνησης ως προς τη στάση της Χρυσής Αυγής, καθώς μέχρι πρότινος κυβερνητικά στελέχη προσμετρούσαν τις ψήφους της για τον στόχο των 200 εδρών, την τελική της αποτυχία να διασφαλίσει την ειδική αυτή πλειοψηφία και τελικά το γεγονός ότι η επιχείρηση ψήφισης του νόμου δεν συνιστά παρά την αναγνώριση της επικείμενης εκλογικής ήττας του κ. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή