Αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

Αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικείμενο πολιτικής σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αποτέλεσε σήμερα στη Βουλή η υπόθεση με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Στο περιθώριο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ορισμένες φορές για το ευαίσθητο αυτό ζήτημα ανέβηκαν οι τόνοι, υπήρξαν ωστόσο και «ήπιες» φωνές. Δεν έλειψε, πάντως, και ένας ακόμα «αιφνιδιασμός» εκ μέρους βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε να τάσσεται υπέρ της έκδοσης των «8» στη γείτονα, προκαλώντας δυσφορία σε συναδέλφους της πλειοψηφίας.

Ηταν η κυρία Ελένη Αυλωνίτου, η οποία δήλωσε: «Μπορεί η γεωγραφική γειτνίαση με την Ελλάδα να διευκολύνει τη διαφυγή Τούρκων πραξικοπηματιών στη χώρα μας –βεβαίως, εδώ τον λόγο έχει η δικαιοσύνη, η οποία θα προσδιορίσει και θα αποδώσει τις ευθύνες για το καθένα από τα πρόσωπα χωριστά- δεν γίνεται όμως, η Ελληνική Δημοκρατία να παρέχει πολιτικό άσυλο σε άτομα που αποδεδειγμένα –το τονίζω, εφ’ όσον αποδειχθούν, υπάρχουν αποδείξεις- βομβάρδιζαν, πολυβολούσαν αδιάκριτα πολίτες δια αέρος, μέσα σε αστικές περιοχές πριν από μία εβδομάδα. Τέτοιες πράξεις έχουν καταγραφεί σε βίντεο, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και με κανέναν τρόπο, με κανένα πρόσχημα, δεν πρέπει να τύχουν οιασδήποτε κάλυψης». Αμεσα, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αντέδρασε απευθύνοντας ερώτηση στην κυρία Αυλωνίτου, αν όσα έλεγε αποτελούσαν προσωπική της άποψη, ή θέση της κυβέρνησης. Τότε από τα βουλευτικά έδρανα, η επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, έσπευσε να πει: «Προσωπική».

Λίγο αργότερα, απευθυνόμενος στον κ. Δ. Βίτσα με αφορμή δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας σε τηλεοπτικό σταθμό (Μέγκα), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν.Δένδιας είπε μεταξύ άλλων ασκώντας εντονότατη κριτική στο κυβερνητικό στέλεχος: «Εχετε με δηλώσεις σας χαρακτηρίσει «ισχυρό» και «πολύ ισχυρό» το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων».

Ο κ. Βίτσας απάντησε: «Ρωτήθηκα για την πολιτική μου άποψη. Και είπε: «Αυτό που θα πρέπει να εφαρμοστεί είναι το ελληνικό και διαθνές δίκαιο… Το επιχείρημα έκδοσης (το επιχείρημα και όχι το αίτημα), είναι ισχυρό και πολύ ισχυρό (κατάλυση δημοκρατίας)».

Από την πλευρά της, η κυρία Αικατερίνη Παπακώστα-Σιδηροπούλου (ΝΔ) στην τοποθέτησή της μεταξύ άλλων σημείωσε: «Αν συνεχίσετε τους ίδιους χειρισμούς, θα περιπλέξετε ακόμα περισσότερο τα πράγματα, με τρόπο αρνητικό για τη χώρα».

Ως «πολύ σοβαρή» χαρακτήρισε την υπόθεση των «8» η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη και ζήτησε απ’ όλους να μην παρασύρονται από την κινδυνολογία ή από  φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. «Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να μας εμπλέξει σε καταστάσειςαποσταθεροποίησης. Σεβόμαστε το κράτος δικαίου» είπε και συνέχισε: «Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προβλέψεις από διεθνές δίκαιο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Ας χαμηλώσουμε τους τόνους».

Σε προσεκτικούς και εμφανώς χαμηλούς τόνους κινήθηκαν ορισμένοι – μεταξύ αυτών και ο κ. Στ. Καλαφάτης (ΝΔ): « Θα πρέπει σε αυτήν την πολύ λεπτή καμπή οι επικεφαλής των αρμόδιων Υπουργείων, Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εξωτερικών, στις τοποθετήσεις τους, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται εξελίξεις οι οποίες τρέχουν, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Υπάρχει ένα σαφές διεθνές και εσωτερικό δικαιικό πλαίσιο, το οποίο δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τη διαχείριση συγκεκριμένων ζητημάτων, όπως αυτά τα οποία τρέχουν αυτήν τη στιγμή στην περιοχή μας και για τα οποία εκ των πραγμάτων έχουμε κι εμείς έναν λόγο. Άρα, αυτό είναι κάτι το δεδομένο. Η επίκληση και μόνο της εφαρμογής του διεθνούς και του εσωτερικού δικαίου νομίζω ότι είναι μια θέση η οποία μας καλύπτει».

Από την πλευρά του ο κ. Α. Λοβέρδος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) τόνισε: «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και κυρίως εσείς που είστε στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και συνολικώς η Κυβέρνηση. Τι είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός «σε δεκαπέντε ημέρες θα τους έχεις πίσω»; Αν το είπε, βέβαια, αυτό. Τι είναι αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός με επίγνωση των θεμάτων που η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε -και σωστά- για σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Τι είναι αυτό; Με συγχωρείτε, αλλά αυτά τα οποία διαρρέουν καθίστανται ειδήσεις και ως ειδήσεις εξάγονται, κύριοι Υπουργοί. Διαφωνούμε απολύτως με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός έκανε τους συγκεκριμένους χειρισμούς».

Εκ μέρους του Ποταμιού, ο κ. Σπ. Δανέλλης ανέφερε: «Ως Δυτική Ευρωπαϊκή δημοκρατία, που σέβεται το κράτος δικαίου και τις διεθνείς συμβάσεις, δεν έχουμε άλλη οδό διαχείρισης του εξαιρετικά ακανθώδους θέματος των 8 Τούρκων στρατιωτικών, παρά αυτών που ρητά προβλέπονταιαπό Διεθνές Δίκαιο και βεβαίως το Εθνικό Δίκαιο. Ως εκ τούτου, είναι υπόθεση απολύτως καιαποκλειστικά της δικαιοσύνης και όχι της εκτελεστικής εξουσίας. Κάθε άλλη διαχείριση αυτού του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος θα μας δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή