«Ασφαιρο» το όπλο του εκλογικού νόμου

«Ασφαιρο» το όπλο του εκλογικού νόμου

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή επί του εκλογικού νόμου έδωσε και τυπικά τέλος στα κυβερνητικά σχέδια να εφαρμοστεί η απλή αναλογική από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, γεγονός το οποίο συνιστά και την πρώτη πολιτική ήττα της δικομματικής συγκυβέρνησης στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Η αποτυχία προσέλκυσης θετικών ψήφων από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι κατ’ αρχάς και στη συνέχεια –δεδομένων πλέον των αρνητικών συσχετισμών– η απόφαση της Χ.A. να μη συμμετάσχει στην ψηφοφορία είχαν ως κατάληξη την κυβερνητική πρόταση να υποστηρίξουν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Αθ. Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Νικολόπουλος, συγκεντρώνοντας αριθμό ψήφων που απέχει πολύ των 200 που απαιτεί το Σύνταγμα για άμεση εφαρμογή του νόμου – κάτι το οποίο ήταν και ο κεντρικός πολιτικός στόχος της κυβέρνησης. Yπέρ της άμεσης εφαρμογής της απλής αναλογικής ψήφισαν 179 βουλευτές, κατά 86 βουλευτές, ενώ 16 δήλωσαν «παρών».

Η ψηφοφορία, πάντως, ανέδειξε και παράπλευρα προβληματικά στοιχεία για ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς: οι 10 βουλευτές του Ποταμιού εμφανίστηκαν με τέσσερις διαφορετικές επιλογές ως προς την ψήφο τους, ενώ οι δύο (κυβερνητικοί) βουλευτές των Οικολόγων – Πρασίνων υιοθέτησαν διαφορετική μεταξύ τους στάση – «παρών» ο κ. Γ. Δημαράς, «ναι» ο κ. Δημ. Τσιρώνης.

Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, κατεγράφησαν σφοδρές συγκρούσεις. Ο κ. Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι προτίμησε ρόλο συμπληρωματικό σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη από το να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο, μέσω απλής αναλογικής, σε κεντροαριστερά κυβερνητικά σχήματα, με την κ. Φώφη Γεννηματά να απαντά σε υψηλούς τόνους ότι ο πρωθυπουργός. που προτίμησε να συνεργάζεται με την «ακροδεξιά απόφυση» των ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να ομιλεί έτσι για το κόμμα της που έχει μεγάλη ιστορία προοδευτικών πολιτικών. Λίγο νωρίτερα. οι τόνοι στην Ολομέλεια είχαν ανέβει κατακόρυφα, καθώς ο κ. Ν.Βούτσης αντέδρασε με οξύτητα στην επιλογή του κ. Κυρ. Μητσοτάκη να υπενθυμίσει πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν θεωρούνται ούτε ευπρόσδεκτες ούτε και μη ευπρόσδεκτες οι ψήφοι της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής.

Σημειώνεται ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ισχύσει η διάταξη για τη μείωση κατά ένα έτος στην ηλικία κατά την οποία αποκτάται το δικαίωμα του εκλέγειν, καθώς αυτό δεν απαιτούσε την ειδική πλειοψηφία των 200 βουλευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή