Μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να προωθήσει την απλή αναλογική μετά την αποτυχία να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι στη χθεσινή ψηφοφορία και με ανοικτό το ενδεχόμενο από τις επόμενες εκλογές να προκύψει μια πλειοψηφία τέτοια που θα μπορούσε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο που χθες ψηφίσθηκε και θα ισχύσει, εφόσον παραμείνει, από τις μεθεπόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης όσον αφορά τις θεσμικές παρεμβάσεις, αναφέρθηκε στο πλαίσιο των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση που ο ίδιος θα παρουσιάσει αναλυτικά τη Δευτέρα. Εκεί, έκανε αναφορά και σε κατοχύρωση με τη συνταγματική μεταρρύθμιση της ισοτιμίας της ψήφου ως αρχή. Αναφέρθηκε δε σε προτάσεις για την προστασία των δημοσίων αγαθών, στην εισαγωγή θεσμών ενίσχυσης της άμεσης δημοκρατίας και σε ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός θέλησε, έστω και την ύστατη στιγμή, να «παζαρέψει» τη θετική ψήφο της Ν.Δ. και, απευθυνόμενος προς τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, του είπε, αναφορικά με την πρόταση του τελευταίου, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμευθούν σε αμοιβαία υποστήριξη των αλλαγών που η κάθε πλευρά επιθυμεί για το Σύνταγμα, ώστε στην επόμενη Βουλή να αρκεί απλή πλειοψηφία για την τροποποίησή τους: «Αν θέλετε να ανοίξουμε άρθρα στα οποία δεν συμφωνούμε, προϋπόθεση είναι η κατοχύρωση από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση της απλής αναλογικής».
Ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και όσον αφορά το σκεπτικό με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί την απλή αναλογική, πέραν της συναισθηματικής επιχειρηματολογίας περί πάγιας θέσης της Αριστεράς, με την οποία θέλησε να διανθίσει τα λεγόμενά του. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε μετάβαση από «τον άγονο δικομματισμό σε έναν γόνιμο διπολισμό». Σε εκείνη την πολιτική πραγματικότητα, δηλαδή, όπου ο ίδιος και το κόμμα του, ανεξαρτήτως του εκλογικού αποτελέσματος, θα μπορούν να διεκδικήσουν τον ρόλο του ενός εκ των δύο ισχυρών πόλων του «γόνιμου διπολισμού» και, ακόμη και ως ηττημένοι μιας εκλογικής αναμέτρησης με απλή αναλογική, να έχουν τη δυνατότητα, επιτυγχάνοντας τις κατάλληλες συμμαχίες, να πρωτοστατήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά σε μια διάκριση ανάμεσα στο παλιό και στο νέο, εντάσσοντας σε αυτήν τα πάντα, από την αλλαγή του εκλογικού νόμου μέχρι την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων, διεκδικώντας για τον εαυτό του τον ρόλο εκείνου που προκαλεί ρήξεις με το παρελθόν.
Ταυτόχρονα, επιφύλαξε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τα κόμματα του Κέντρου, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, δηλώντας αρχικά ότι δεν μπορεί να κατανοήσει τη στάση τους και την άρνηση να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση για τον εκλογικό νόμο, τον οποίο χαρακτήρισε «πολιτικό δώρο». «Αρνείστε ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζεστε με τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε και είπε ότι η στάση αυτή αποτελεί δώρο για τον ίδιο και το κόμμα του, καθώς προεξόφλησε ότι ο λαός «θα σας βάλει οριστικά το 2019 στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας», σπεύδοντας με τη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου να διεκδικήσει ήδη τον χώρο του πολιτικού Κέντρου.