«Κατηγορώ» Μητσοτάκη για τις αθλιότητες στο ΑΠΘ

«Κατηγορώ» Μητσοτάκη για τις αθλιότητες στο ΑΠΘ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η δυσφορία των πολιτών της Θεσσαλονίκης, που έχουν γίνει μάρτυρες μιας ιδιότυπης «κατοχής» της πόλης τους από τους αντιεξουσιαστές του «No Border Camp». Η πορεία των αντιεξουσιαστών το απόγευμα της Πέμπτης στην Τσιμισκή, λίγες ώρες μετά τους βανδαλισμούς στο Δημαρχείο, αναζωπύρωσε τη δυσαρέσκεια των Θεσσαλονικιών. «Οι διαδηλωτές ήταν κουκουλοφόροι, οι σημαίες τους ήταν καδρόνια με ένα κομμάτι ύφασμα στην άκρη, συχνά σταματούσαν για να γράψουν συνθήματα στην κεντρική λεωφόρο της πόλης μας», διηγείται στην «Κ» αυτόπτης μάρτυρας, «είχαν συμπεριλάβει στις τάξεις τους και μικρά παιδιά για να εγείρουν τη συμπάθειά μας, κάτι ωστόσο αδύνατον μετά από όσα μεσολάβησαν τις τελευταίες δέκα μέρες».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθεσε χθες ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, καθώς η κυβέρνηση «εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούνται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι παρά την έκκληση της Συγκλήτου για λήψη μέτρων προστασίας και τις σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος υπουργός φέρεται να διέταξε τις αστυνομικές αρχές να μην παρέμβουν. Ως συνέπεια της «ανοχής» έχουν συντελεστεί ζημιές στον χώρο του Πανεπιστημίου, επιθέσεις σε λεωφορεία και βανδαλισμοί σε δημόσια κτίρια. «Μπορούμε να έχουμε ουσιαστική δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους;», αναρωτιέται συμπερασματικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στο μεταξύ, μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τα γεγονότα στο Δημαρχιακό Μέγαρο κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Από τον φόβο μήπως το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει την ίδια τύχη με το ΑΠΘ ή το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο πρύτανής του, κ. Αχιλλέας Ζαπράνης, έδωσε χθες εντολή να κλείσουν οι πόρτες του Ιδρύματος και να παύσει η λειτουργία των υπηρεσιών μισή ώρα πριν από το κανονικό. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες, Παρασκευή, θα αναχωρούσαν ορισμένοι Ισπανοί κατασκηνωτές, ενώ άλλοι τις επόμενες μέρες σχεδιάζουν να μεταβούν στις Σκουριές Χαλκιδικής. Πάντως, με βάση το πρόγραμμα του No Border Camp για σήμερα, Σάββατο, αναμένεται διαμαρτυρία στον φράχτη του Εβρου.

Οι κατασκηνωτές του «No Border Camp» ευθύνονται όχι μόνον για τις υλικές ζημιές στις υπηρεσίες που φιλοξενούνται στο δημαρχιακό μέγαρο, σε αστικά και τουριστικά λεωφορεία, στα κτίρια των σχολών του ΑΠΘ, αλλά και για μια πιθανή αναχαίτιση του αυθόρμητου κύματος αλληλεγγύης των Θεσσαλονικιών προς τους πρόσφυγες. «Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης επιδεικνύουν καθημερινά έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», αναφέρει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος, κ. Σπύρος Πέγκας. «Η Α΄ Δημοτική Κοινότητα μαζί με το τμήμα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έχουν δημιουργήσει ένα μητρώο εθελοντών, τους οποίους δημοτικό λεωφορείο μεταφέρει στα Διαβατά και εκεί οργανώνουν δημιουργική απασχόληση για παιδιά», περιγράφει ορισμένες τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες. «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας ξεναγούν καθημερινά προσφυγόπουλα στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης», συμπληρώνει. Δεν χρειάζονταν, με λίγα λόγια, την «αλληλεγγύη» των κατασκηνωτών μετά βανδαλισμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή