Μαξίμου: νέος αντιπερισπασμός με το Σύνταγμα

Μαξίμου: νέος αντιπερισπασμός με το Σύνταγμα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη και μόνο κέρδη βλέπει το Μέγαρο Μαξίμου στον απολογισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την ψήφιση της πρότασης αλλαγής του εκλογικού νόμου με απλή αναλογική, επιλέγοντας να αγνοήσει ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας υπέστη ουσιαστικά κοινοβουλευτική ήττα, καθώς ήταν αυτός που είχε θέσει ως διακύβευμα για την κυβέρνηση τη συγκέντρωση 200 ψήφων, ώστε το νέο εκλογικό σύστημα να ισχύσει άμεσα, από τις επόμενες εκλογές. «Εμείς δεν έχουμε κανένα άγχος, τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσουμε, οπότε η παράταση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος μας ευνοεί», ήταν το σχόλιο, χθες, συνεργατών του πρωθυπουργού, οι οποίοι, με τον τρόπο αυτό, θέλησαν να διασκεδάσουν τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η πρωτοβουλία για αλλαγή εκλογικού νόμου είχε ως αφετηρία τη διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την πρώτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων και, ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να χάσει τις επόμενες εκλογές.

Αντίθετα, το πρωθυπουργικό επιτελείο, όπως και ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, επιλέγει να σταθεί σε αγαθά κίνητρα και στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς, αφήγημα με το οποίο επιχειρεί να αποδομήσει τον αριστερό προσανατολισμό των κομμάτων της Κεντροαριστεράς και να επεκτείνει τη διείσδυσή του εκεί. «Εμείς απευθυνθήκαμε στα κόμματα της Κεντροαριστεράς και καταθέσαμε την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος που επιβάλλει προγραμματικές συγκλίσεις και όχι εκ των υστέρων ευκαιριακές συμπορεύσεις. Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς επέλεξαν να λειτουργήσουν ως ουρά του κ. Μητσοτάκη», είναι το σχετικό σχόλιο του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Και η κριτική συνεχίζεται, εστιασμένη στην κ. Φώφη Γεννηματά, για την οποία αναφέρουν ότι επιδόθηκε στη Βουλή «σε μια άκαιρη προσπάθεια ίσων αποστάσεων και μηνυμάτων προς το εσωτερικό του κόμματός της», ενώ για το Ποτάμι αναφέρουν ότι «επί της ουσίας διαλύθηκε», επικαλούμενοι της διαφοροποιήσεις των βουλευτών του κόμματος κατά την ψηφοφορία.

Πίεση προς το Κέντρο

Οπως όλα δείχνουν, το επόμενο διάστημα οι επιθέσεις προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα συνεχισθούν –άλλωστε, οι υψηλοί τόνοι στη Βουλή αυτό προδιαγράφουν–, καθώς ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα να καταστεί ο ένας εκ των δύο κυρίαρχων πόλων του πολιτικού σκηνικού αυτομάτως αυξάνει την πίεση προς το Κέντρο.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, το Μαξίμου αναπροσανατολίζει την εστίασή του, επικεντρώνοντας στη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης. Ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει τη Δευτέρα το πλαίσιο των αλλαγών που η κυβέρνηση θα επιδιώξει, εγκαινιάζοντας έναν ευρύ διάλογο με το πολιτικό σύστημα αλλά και τη βάση, που θα διαρκέσει περί τους έξι μήνες. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τους πολίτες, η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη βουλευτική ασυλία, η συνταγματική θεσμοθέτηση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, όπως τα δημοψηφίσματα, η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια, θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο από τον οποίο δεν αποκλείεται ακόμη και δημοψήφισμα για τις αλλαγές. Ενδεχομένως η επιδίωξη έγκρισης των προτεινόμενων αλλαγών από τη βάση να αποτελεί έναν ελιγμό του κ. Τσίπρα έναντι των εσωκομματικών επικριτών της πρότασης για απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή