Ο Λιου, το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ

Ο Λιου, το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις και το ΔΝΤ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια πάγια θέση των Αμερικανών, που λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συνδέεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, μετέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου στην Αθήνα. Στόχος της επίσκεψής του ήταν να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν ώστε οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Ο κ. Λιου ξεχώρισε τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις που υποστηρίζουν την επιχειρηματικότητα, καθώς θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Η αμερικανική κυβέρνηση, άλλωστε, χρόνια πιέζει διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις να προχωρήσουν πιο δυναμικά στις μεταρρυθμίσεις που θεωρούν ότι χρειάζεται η οικονομία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ενδιαφέρεται να διατηρηθεί η σταθερότητα στην Ελλάδα, καθώς οι προκλήσεις αυξάνονται στην Ευρώπη και τη γειτονιά της. Το Brexit ήδη αναβιώνει τον κίνδυνο των εξόδων από την Ε.Ε. ή το ευρώ, ενώ η τρομοκρατική επίθεση στη Νίκαια υπογραμμίζει την απειλή της τρομοκρατίας. Καθώς δε οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Γερμανία είναι απρόθυμη να συμφωνήσει σε ελάφρυνση του χρέους προτού δει τις μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται, ο κ. Λιου προέτρεψε την Ελλάδα να μην δώσει αφορμή για κάτι τέτοιο.

Την ώρα που κάποιοι Ευρωπαίοι δείχνουν το Brexit ως αιτία να καθυστερήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Αμερικανός υπουργός έχει διαφορετική άποψη: όπως τόνισε στους Financial Times, η πολιτική αναταραχή στην Τουρκία καθιστά τη χώρα γεωπολιτικά σημαντική. Αλλά για να είναι ισχυρή, πρέπει να βελτιωθούν οι δημοσιονομικές της προοπτικές – «να επισκευάσουμε τα θεμέλιά της», όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά και για γεωστρατηγικούς λόγους.

Ενίσχυση εμπιστοσύνης

Ο κ. Λιου πιστεύει ότι μια διευθέτηση του χρέους θα βοηθήσει και στην προσέλκυση επενδυτών, καθώς θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα. Αν και δεν θέλησε να πάρει θέση για το πώς θα γίνει αυτό, λέγοντας ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι, τόνισε ότι πρέπει το χρέος να γίνει βιώσιμο με ρεαλιστικό τρόπο. Σε αυτό το ζήτημα, μάλιστα, θεωρεί πως η στάση του ΔΝΤ είναι χρήσιμη και ότι αυτό που υποστηρίζει το ΔΝΤ είναι «πολύ σημαντικό».

Αν και ο κ. Λιου δεν θέλησε να προκαταλάβει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ αυτής. Καθώς, όμως, έγινε επίσης αποδέκτης των παραπόνων της κυβέρνησης για τις απαιτήσεις του Ταμείου, παραδέχθηκε ότι η σχέση με το ΔΝΤ δημιουργεί «από τη φύση της» αρκετές εντάσεις, γιατί το ΔΝΤ «παίζει τον ρόλο εκείνου που θέτει προϋποθέσεις, θέτει απαιτήσεις για την επίτευξη μακροχρόνιας λύσης».

Πράγματι, πίσω στην Ουάσιγκτον το ΔΝΤ επιμένει στην περαιτέρω απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και στην αλλαγή φρουράς στις τράπεζες. Οπως εξηγεί στην «Κ» αξιωματούχος του, «θέση του ΔΝΤ είναι ότι για να έρθουν ξένες επενδύσεις, πρέπει να γίνει η Ελλάδα μια φυσιολογική χώρα», και αυτό στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων σημαίνει τη δυνατότητα ομαδικών απολύσεων και το τέλος των προνομίων των συνδικαλιστών, όπως άδειες και οδοιπορικά. Οπως σημειώνει ο ίδιος, το ΔΝΤ χρόνια τώρα κάνει αυτές τις συστάσεις στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Τι λέει το Ταμείο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης θα καθορισθούν και θα συζητηθούν επιπλέον μεταρρυθμίσεις για την επόμενη. Οπως τόνισε, «σκοπός και νόημα» των μεταρρυθμίσεων που καθορίζονται στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης για την επόμενη είναι να προσαρμοσθούν οι συνθήκες της ελληνικής αγοράς εργασίας «στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές». Το ΔΝΤ επιμένει, εξάλλου, στην επιβολή των κριτηρίων που έχουν συμφωνηθεί για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οπως λέει ο κ. Ράις, «η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να βελτιώσει τη διοίκηση των τραπεζών, στο πλαίσιο του νέου νόμου για το ελληνικό TXΣ που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς και υιοθετήθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο». Αυτός προβλέπει συγκεκριμένα κριτήρια για την επιλογή των μελών των Δ.Σ. των τραπεζών, τα οποία «συνυπολογίζουν τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού τραπεζικού κλάδου και τις εξαιρετικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, ιδιαιτέρως τα υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα κριτήρια αυτά παραμένουν κατάλληλα και η εφαρμογή τους θα ισχυροποιήσει τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο».

Σε μια συνεδρίαση «χωρίς εκπλήξεις», το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ συζήτησε την Τρίτη την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολογήσεων για την εμπλοκή του στην κρίση της Ευρωζώνης. Η Eλλάδα δεν αναφέρθηκε καθόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή