Κλείνει μέτωπα, ετοιμάζει αντεπίθεση

Κλείνει μέτωπα, ετοιμάζει αντεπίθεση

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα ο καιρός είναι, κατά κανόνα, αίθριος. Υπό την έννοια αυτή, το σχόλιο των συνεργατών του κ. Κυρ. Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη ότι, «ακόμη κι αν υπήρχαν κάποια συννεφάκια, αυτά διαλύθηκαν» φαίνεται να ταιριάζει απολύτως.

Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε τη συνάντηση με τον προκάτοχό του, κατά τη διάρκεια της οποίας επιχειρήθηκε να λυθούν παρεξηγήσεις. Παρά το γεγονός ότι έγινε λόγος για «ταύτιση» απόψεων, κάτι τέτοιο δεν είναι απολύτως εφικτό. Αλλωστε, ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. έχει δημοσίως εκφράσει τις διαφωνίες του για σειρά επιλογών της ηγεσίας και μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να τις ανακαλέσει, κατά τρόπο… μαζικό.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι, κατά τη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας, οι δύο άνδρες επιχείρησαν να βρουν ένα νέο modus operandi. Ο κ. Μεϊμαράκης, άλλωστε, ουδέποτε έλειψε από τις μεγάλες μάχες της παράταξης αλλά, ταυτόχρονα, διατηρεί διαχρονικά για τον εαυτό του το δικαίωμα της διακριτής παρουσίας και, παρότι με καθυστέρηση, τον ρόλο του εκφραστή της πιο συγκροτημένης πολιτικής ομάδας στο κόμμα.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο, συνεπώς, εάν ο κ. Μεϊμαράκης θα αποδεχόταν να μετάσχει ενδεικτικά σε ένα όργανο υπό τον αντιπρόεδρο Γεωργιάδη, αλλά είναι, αντιθέτως, εξαιρετικά πιθανό ότι θα αποδεχόταν κάθε αίτημα του προέδρου του κόμματος να συνδράμει. «Οταν υπάρχουν τόσα πολλά και επικίνδυνα ανοικτά μέτωπα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, και ζητάει ο πρόεδρος να σε συναντήσει, προφανώς δεν μπορείς να αρνηθείς», φέρεται να σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης σε συνομιλητές του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα για τα όσα ειπώθηκαν κατά τα 70΄ που διήρκεσε η συνάντηση.

Εντονο παρασκήνιο

Του ραντεβού των δύο ανδρών, του πρώτου μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία, προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και αρκετές κινήσεις καλής θέλησης. Ρόλο γεφυροποιού επιχείρησε να διαδραματίσει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που διατηρεί διαχρονικές σχέσεις με τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ανάγκη αποκλιμάκωσης των σχέσεων των δύο ανδρών συζητήθηκε, άγνωστο σε ποιο βάθος, κατά το δείπνο μετά συζύγων που παρέθεσε πριν από λίγο καιρό ο κ. Μητσοτάκης στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Η κατάληξη της συνάντησης απάλλαξε τον κ. Μητσοτάκη από έναν πονοκέφαλο, αν και ο ίδιος –έμπειρος στα εσωκομματικά– γνωρίζει καλά ότι τα σύννεφα που διαλύθηκαν μπορούν, με οποιαδήποτε αφορμή, να επιστρέψουν. Ο κ. Τσίπρας ανοίγει το κεφάλαιο συνταγματική αναθεώρηση, ενώ σε κόμματα με βαριές δομές και ακόμη βαρύτερες προσωπικές σχέσεις, όπως η Ν.Δ., πάντοτε υπάρχουν ή εφευρίσκονται αιτίες εσωκομματικής έντασης.

Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα του κ. Μητσοτάκη να επιτίθεται, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας του στη Βουλή, στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα χειροκροτούμενος από το σύνολο της Κ.Ο. της Ν.Δ. ήταν ένα πρώτο θετικό βήμα, ενόψει της αντεπίθεσης που σχεδιάζει ο πρόεδρος του κόμματος. Εν αντιθέσει με τον αρχικό σχεδιασμό, η Ν.Δ. δεν πρόκειται να παρουσιάσει αυτές τις ημέρες αναλυτικά τις θέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό, προκειμένου αφενός να μην ρίξει νερό στον επικοινωνιακό μύλο του πρωθυπουργού, πυροδοτώντας και μια εσωστρεφή συζήτηση στη Ν.Δ, αφετέρου δε για να μην κάψει, εν μέσω θέρους, το συνταγματικό χαρτί.

«Ο πρόεδρος θα δώσει σαφή δείγματα για το πλαίσιο πολιτικής και κυρίως για τον τρόπο άσκησης της πολιτικής που θα ακολουθήσει», σημειώνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, κλείνοντας και τη συζήτηση σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που ενδέχεται να παρουσιαστούν κατά την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να πορευθεί με όρους αλήθειας και αξιοπιστίας, μετατρέποντας το κλίμα απόρριψης προς τον ΣΥΡΙΖΑ σε κλίμα στήριξης στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς παράλληλα να τροφοδοτεί υπερβολικές προσδοκίες, που όμως μπορεί να καταρριφθούν από την πραγματικότητα. Στη Συγγρού επιμένουν ότι οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να είναι ραγδαίες και προσθέτουν ότι το αίτημα για αλλαγή κυβέρνησης καθίσταται πλειοψηφικό. Πληροφορίες της «Κ», ωστόσο, θέλουν την ηγετική ομάδα να συνυπολογίζει και την ευρύτερη γεωπολιτική αναταραχή ως παράγοντα που θα επηρεάσει την ταχύτητα των πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή