Παυλόπουλος: Oφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε το ιδεώδες της Δημοκρατίας

Παυλόπουλος: Oφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε το ιδεώδες της Δημοκρατίας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί για τον εορτασμό της 42ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την προσέλευση του Προέδρου της Δημοκρατία στον χώρο της δεξίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στη συνέχεια χαιρέτισε τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στη σημασία της σημερινής ημέρας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του για την 42η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως «οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι το ιδεώδες της Δημοκρατίας».

Την απογοήτευσή του για την καταπάτηση των ελευθεριών 42 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας εξέφρασε ο γ.γ. του Κ.Κ.Ε Δ.Κουτσούμπας, λέγοντας πως «τα μεγάλα λόγια περί δημοκρατίας, που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή, μένουν έξω απ' τους τόπους  δουλειάς, καταρρέουν στις Συνόδους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως δεν τις θυμούνται καθόλου όταν φέρνουν Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες στη Βουλή»

Στην ομοψυχία και την πολιτική συνεννόηση που οδήγησαν τη χώρα στην ομαλότητα αναφέρθηκε η Φ.Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς,  μπορούμε  να δουλέψουμε ενωμένοι, με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, για μια νέα μεταπολίτευση, για  να βγάλουμε τον τόπο από τα αδιέξοδα και τα μνημόνια και να δώσουμε ξανά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες προοπτική, ελπίδα και αξιοπρέπεια.»

Από την άλλη για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο.

«Στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε σήμερα, υπάρχουν ορισμένοι που αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο και ορισμένες κατακτήσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου, και ταυτόχρονα οι αρνητές της Δημοκρατίας σηκώνουν κεφάλι» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε πως «χρέος όλων μας είναι να περιφρουρήσουμε τη δημοκρατία και να παλέψουμε για την κοινωνική συνοχή» και σημείωσε πως η «μόνη εγγύηση για το αύριο, για όλους μας και ιδίως για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει το φάσμα της ανεργίας και της περιθωριοποίησης είναι η διεύρυνση, η ενίσχυση της Δημοκρατίας και ο συνεχής αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη».

Στο κομμάτι του λαού που απέχει από την εκλογική διαδικασία απευθύνθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, αναφέροντας πως «Η Δημοκρατία κινδυνεύει ακόμα και σήμερα από το κομματικό κράτος, από τις ανισότητες, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, από την καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. Δυστυχώς, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά πολλά από αυτά τα προβλήματα υπάρχουν. Και πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να τα αλλάξουμε. Βέβαια, όταν λέω όλοι περιλαμβάνω και αυτούς τους πολίτες που απέχουν από την πολιτική, τους πολίτες που δεν ψηφίζουν. »

Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσει η Ελλάδα τη μεγάλη κρίση που τη μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα αλλά και αλήθεια ως βασική προϋπόθεση συλλογικής αυτογνωσίας, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη δεξίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

«Γιορτάζουμε σήμερα 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, είναι μια ημέρα γιορτής και ταυτόχρονα μια ημέρα περισυλλογής. Είναι μια ημέρα γιορτής για να ενθυμούμαστε τις μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του λαού και το έργο του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή, οποίος αποκατέστησε τη Δημοκρατία στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

«Είναι όμως και ημέρα περισυλλογής για το πώς η δημοκρατία στη χώρα μας μπορεί να ριζώσει περισσότερο, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη βαθιά οικονομική κρίση και πώς μπορούμε να μειώσουμε τις κοινωνικές ανισότητες Απαραίτητη προϋπόθεση, για να ξεπεράσουμε την μεγάλη κρίση που μας μαστίζει, είναι η εθνική ενότητα, αλλά είναι και η αλήθεια. Η αλήθεια ως βασική προϋπόθεση της συλλογικής αυτογνωσίας». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή