Επίθεση στον Πιτσιόρλα για το 17% της ΔΕΗ

Επίθεση στον Πιτσιόρλα για το 17% της ΔΕΗ

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα κόντρα, με αφορμή την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αυτή τη φορά, ξέσπασε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της συμπρωτεύουσας, άσκησε δριμεία κριτική στις επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ και του προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα. Αφορμή αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με την πώληση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ.

Προσωπική άποψη

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη αναφορά, μια προσωπική άποψη του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία μάλιστα παρεκτρέπεται από τις πολιτικές αποφάσεις και κατευθύνσεις της κυβέρνησης. «Πρόκειται για μια 100% προσωπική άποψη του κ. Πιτσιόρλα και νομίζω ότι μπορώ να ξέρω καλύτερα από εκείνον που δεν συμμετέχει στην κυβέρνηση ποιοι είναι οι σχεδιασμοί της». Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, ο κ. Πιτσιόρλας επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και μάλιστα κατά παρέκκλιση των πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

«Δημιουργείται πολιτικό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, «όταν ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να ασκήσει πολιτική και να μην υλοποιεί τις σαφείς κατευθύνσεις που του δίνει η κυβέρνηση. Θα σας έλεγα με λίγα λόγια καλύτερα να καθίσει στ’ αβγά του παρά να κάνει πολιτική. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά», κατέληξε, «που ο κ. Πιτσιόρλας περνά σε άλλα χωράφια». Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη. Ωστόσο, υπενθύμισαν την κυβερνητική έγκριση που έλαβε το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων -γνωστού ως Asset Development Program (ADP)- πριν από δύο μήνες και ενόψει του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές.

Η σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) που υπεγράφη 20 Μαΐου 2016, φέρει την υπογραφή του κ. Πάνου Σκουρλέτη και μάλιστα έχει δημοσιευθεί στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης (ΦΕΚ) λίγες ημέρες αργότερα.

Δέσμευση

Σύμφωνα με αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύεται να προωθήσει την περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, με την πώληση του 17%. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει στην πρόσληψη συμβούλων μέσα στο γ΄ τρίμηνο του 2016 και ότι μπορεί η πώληση να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Σύμφωνα με το ΑDP, το ΤΑΙΠΕΔ είναι αρμόδιο όργανο για να επιλέξει την καλύτερη στρατηγική στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση. «Η στρατηγική θα αποφασιστεί από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ADP που εμπεριέχεται στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν χθες, είτε ο κ. Σκουρλέτης δεν γνωρίζει την απόφαση που έχει υπογράψει είτε την έχει ξεχάσει.

Απάντηση στους Ρώσους για ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Το «γάντι» που πέταξε ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηρόδρομων Ολεγκ Μπελοζέροφ σχετικά με την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σήκωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. Ο τελευταίος σε επιστολή του προς τον επικεφαλής των ρωσικών σιδηρόδρομων, αντιπαρέρχεται όλες τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Ρώσος αξιωματούχος σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο κ. Πιτσιόρλας στην επιστολή κάνει λόγο για «ανακριβή πληροφόρηση» του επικεφαλής των ρωσικών σιδηρόδρομων (RZD), σχετικά με πλημμελή ενημέρωση της εταιρείας κατά τη διαδικασία του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, κατά τη διάρκεια των δύο διαγωνισμών, η ρωσική εταιρεία είχε πλήρη γνώση του εύρους και των περιορισμών στις δύο διαδικασίες διαγωνισμών που πραγματοποιήθηκαν. Η εταιρεία είχε πλήρη και ισότιμη με τους ανταγωνιστές της πρόσβαση στις πληροφορίες του VDR και ότι η ίδια συμμετείχε σε όλες τις παρουσιάσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, στελέχη της συναντήθηκαν, σε διάφορα επίπεδα, με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ, σε διάφορες περιστάσεις στην Ελλάδα και στη Ρωσία. «Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, συζητήθηκαν επανειλημμένως και εξαντλητικά διάφορες πλευρές της αποκρατικοποίησης, όπως και οι περιορισμοί που τέθηκαν από τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας προς την Ε.Ε.», αναφέρει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Προσθέτει δε, ότι επανειλημμένως η ρωσική πλευρά είχε ενημερωθεί σχετικά με την αδυναμία να συνδυαστούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΟΛΘ, όπως επιθυμούσαν οι Ρώσοι. Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας επισημαίνει στον κ. Μπελοζέροφ ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν πλήρως διάφανη και χωρίς να υπάρξει καμία διακριτική μεταχείριση. Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι ο κ. Μπελοζέροφ είναι ο νέος επικεφαλής της RZD, ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του είπε ότι η συμμετοχή της εταιρείας του στον διαγωνισμό έγινε με πολιτικά κριτήρια και ότι η ίδια θα πρέπει να αποσυρθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή