Ανάλυση: Το ταμπλό τύπου Ερντογάν

Ανάλυση: Το ταμπλό τύπου Ερντογάν

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε κάτι από Ερντογάν η κομματική φιέστα που έστησε την Δευτέρα (25.7.2016) ο ΣΥΡΙΖΑ για το Σύνταγμα. Δεν αναφερόμαστε στην αισθητική του κόκκινου ταμπλό που στήθηκε πίσω από τον κ. Αλέξη Τσίπρα με το σύνθημα «Νέο Σύνταγμα, Νέα Μεταπολίτευση, Νέα Ελλάδα»· «λείπει μόνο το Νέα Δημοκρατία» σχολίασε προσφυώς ο τουϊτερικός λογαριασμός της ΝΔ. Τα κόκκινα ταμπλό που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν, όσο και ο πρωθυπουργός μπαίνουν για τηλεοπτική χρήση. Είναι ιδέες των διαφημιστών, οι οποίοι συνηθίζουν να αντιγράφουν ο ένας τον άλλο.

Εκείνο όμως που πρέπει να σημειώσουμε, είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο χώρος της Βουλής χρησιμοποιήθηκε για κομματική φιέστα. Και αυτό ακριβώς είναι το δείγμα γραφής των κομμάτων που δεν έχουν στοιχειώδη σεβασμό -έστω στο επίπεδο του συμβολικού- για την Δημοκρατία, το κοινοβούλιο, και την διάκριση των εξουσιών.

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η μάζωξη της Δευτέρας δεν ήταν κομματική φιέστα αλλά κυβερνητική εκδήλωση, όπου ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις απόψεις του για το νέο Σύνταγμα. Ανοησίες. Κατ' αρχάς προτάσεις για το Σύνταγμα δεν καταθέτουν οι κυβερνήσεις, αλλά τα κόμματα. Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είναι πρωθυπουργός δεν σημαίνει ότι οι προτάσεις του για τις συνταγματικές αλλαγές είναι σημαντικότερες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών για να χρησιμοποιεί το περιστύλιο της Βουλής ως φόντο στην κομματική του φιέστα.

Δεύτερον υπάρχει ένα ερώτημα: οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός είναι της κυβέρνησης εξ ολοκλήρου; Δηλαδή ενστερνίζεται και το κόμμα των ΑΝΕΛ τις συνταγματικές αλλαγές -π.χ. για το θρήσκευμα- που πρότεινε ο κ. Τσίπρας; Ή αυτές είναι προτάσεις της μισής μόνο κυβέρνησης και επιφυλάσσεται ο κ. Πάνος Καμμένος να κάνει κι αυτός (ως κυβερνητικός εταίρος) καμία φιέστα στο περιστύλιο της Βουλής; Συνεπώς, αν η εκδήλωση ήταν κυβερνητική τότε οι προτάσεις πρέπει να είναι ολόκληρης της κυβέρνησης. Και αλήθεια… Που ήταν ο εκ Δεξιών συνεταίρος της κυβέρνησης και δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση του κ. Τσίπρα; Να σημειώσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε την φιέστα μείζον πολιτικό γεγονός και γι' αυτό εξέδωσε non-paper γκρινιάζοντας περί ελλιπούς κάλυψής της από τα κανάλια. «Έκαστος εφ' ω ετάχθη», κατέληγε η δυσαρέσκεια του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά προς το παρόν ο μόνος που ετάχθη στο πλευρό του κ. Αλέξη Τσίπρα ήταν ο πάντα πρόθυμος κ. Βασίλης Λεβέντης.

Τρίτον και κυριότερο: υπάρχει σαφής κατά το Σύνταγμα διαχωρισμός των εξουσιών και αποτελεί μελανό στίγμα για τον κ. Νίκο Βούτση που δεν τον διαφύλαξε έστω σε συμβολικό επίπεδο. Ο ναός της Δημοκρατίας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για κομματικές εκδηλώσεις, ακόμη και αν αυτές είναι    κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση· ενός ή δύο, δεν έχει σημασία.

Το γεγονός δε ότι παραβιάστηκε -έστω σε συμβολικό επίπεδο- το Σύνταγμα για να προταθούν «δημοκρατικές» αλλαγές μπορεί να είναι ειρωνεία, σαν αυτές που μάς συνήθισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως πάλι, να ισχύει αυτό είπε και ο κ. Τσίπρας: «η διαδικασία δια της οποίας θα φτάσουμε στην συνταγματική αναθεώρηση μπορεί να γίνει ο προϊδεασμός και η πρόβα για τις μεγάλες δημοκρατικές αλλαγές που το Σύνταγμα του 21ου αιώνα (Σ.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ) προωθεί». Τόσο μεγάλες «δημοκρατικές αλλαγές» επιφυλάσσει ο κ. Τσίπρας και, προπαντός, με τόσο σεβασμό στα σύμβολα της Δημοκρατίας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή