Βαρύ κλίμα στις συνομιλίες για Κυπριακό

Βαρύ κλίμα στις συνομιλίες για Κυπριακό

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως «τελευταία ευκαιρία για την ελληνοκυπριακή πλευρά» παρουσίασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ την ευρισκόμενη σε εξέλιξη προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Γιλντιρίμ αντιμετωπίζεται ψύχραιμα από την Αθήνα, ωστόσο είναι ενδεικτική της γενικότερης ρευστότητας που αναμένεται να χαρακτηρίζει τη στάση της Aγκυρας, ιδιαίτερα έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Σε συνδυασμό και με τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος παρουσιάζεται μάλλον απαισιόδοξος για τη γενικότερη πρόοδο των συνομιλιών, γίνεται σαφές ότι και οι επόμενες κινήσεις που έχει προαναγγείλει ο κ. Εσπεν Μπαρθ Αϊντε, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, καθίστανται κρίσιμες. Παράλληλα, από την Αθήνα διαμηνύουν ότι παραμένει απαράλλαχτη η διπλή γραμμή περί απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και κατάργησης των εγγυήσεων.

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Γιλντιρίμ, έπειτα από συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, περιέγραψε το υφιστάμενο καθεστώς στην Κύπρο ως «μη βιώσιμο». «Για χρόνια οι Τουρκοκύπριοι βρίσκονταν σε απομόνωση, ενώ οι Ελληνες της Κύπρου απολάμβαναν τα προνόμια της Ε.Ε. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη», επισήμανε, τονίζοντας ότι η Τουρκία υπήρξε πάντα συνεργάσιμη, σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά.

Αυτό το γενικά «βαρύ» κλίμα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιβεβαίωσε χθες και ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος έπειτα από τη συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντσί δήλωσε: «Δεν μπορώ να δώσω αισιόδοξη νότα». Ο κ. Αναστασιάδης επισήμανε πως, παρά την πρόοδο σε ορισμένα θέματα, δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία αν δεν ξεπεραστούν οι διαφορές που αφορούν το περιουσιακό, το εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. «Είναι θέμα προσγείωσης στις πραγματικότητες», υπογράμμισε ο κ. Αναστασιάδης. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα σχολίαζαν ότι οι βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση του Κυπριακού όπως τις έχει περιγράψει επανειλημμένως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς είναι η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων. «Ως κυρίαρχο κράτος-μέλος Ε.Ε., η Κύπρος προφανώς δεν μπορεί να τελεί υπό την κηδεμονία τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε.», σχολίαζαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και υπογράμμιζαν ότι το ισχύον σύστημα εγγυήσεων και ασφαλείας συνιστά κατάλοιπο του αποικιοκρατικού παρελθόντος και η κατάργησή του θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους Ελληνοκυπρίους όσο και τους Τουρκοκυπρίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή