Μητσοτάκης: Η Εξεταστική θα συγκροτηθεί

Μητσοτάκης: Η Εξεταστική θα συγκροτηθεί

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μια προσχεδιασμένη πορεία, που δεν αποκλείεται να κρύβει και ποινικές ευθύνες, όπως εμμέσως πλην σαφώς ανέφερε, περιέγραψε χθες ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, το πρώτο εξάμηνο του 2015 που κατέληξε στην παρ’ ολίγον έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σε ηλεκτρισμένο κλίμα, με συνεχείς διαμαρτυρίες από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι, παρά την άρνηση της πλειοψηφίας, η εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή θα συγκροτηθεί μόλις η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση, προκειμένου να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια και, κυρίως, να αποτραπεί το ενδεχόμενο να κυριαρχήσουν στο μέλλον πολιτικές λαϊκισμού, δημαγωγίας, οπορτουνισμού και ανευθυνότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης διάρθρωσε την ομιλία του σε δύο άξονες: στους πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Τσίπρα και στο οικονομικό κόστος που αυτοί είχαν. Αμφότεροι κατέτειναν στο κύριο συμπέρασμα του κ. Μητσοτάκη ότι συνειδητά ο κ. Τσίπρας επέλεξε μια μακρόσυρτη διαδικασία προκειμένου να δραματοποιήσει την κατάσταση και να μπορέσει να αποδεσμευθεί από τις προεκλογικές εξαγγελίες του. «Επιλέξατε τη μακρόσυρτη διαπραγμάτευση που ίσως ήταν χρήσιμη για εσάς αλλά καταστροφική για τη χώρα» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και παρουσίασε έξι στάδια της τακτικής του κ. Τσίπρα το 2015: 1. Αχαλίνωτα ψέματα με στόχο την κατάληψη της εξουσίας. 2. Εξάντληση του χρόνου της διαπραγμάτευσης, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας και απειλής εξόδου από το ευρώ. 3. Προκήρυξη του δημοψηφίσματος προς δραματοποίηση της κατάστασης. 4. Πλήρης συνθηκολόγηση και υπογραφή του τρίτου μνημονίου. 5. Υπερψήφιση της συμφωνίας, με βάση την «πατριωτική ευαισθησία» της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και 6. Διεξαγωγή αιφνιδιαστικών εκλογών. Στο τελευταίο σημείο, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε άκρως υπαινικτικά: «Γιατί τις κάνατε, για να απαλλαγείτε από τους εσωκομματικούς σας αντιπάλους ή για να παραγραφούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που θα βάραιναν την κυβέρνηση;»

Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, με συνεχείς αναφορές στον «απόντα πρωθυπουργό, που τα πάει καλά στο προαύλιο της Βουλής αλλά όχι και στην αίθουσα της Ολομέλειας», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι, τελικά, «το ζήτημα δεν είναι ο Βαρουφάκης, το ζήτημα είναι ο ίδιος ο Τσίπρας», υπενθυμίζοντας την αναφορά του πρωθυπουργού ότι ο πρώην υπουργός «αποτελεί asset για την Ελλάδα και την Ευρώπη».

Πάνω στην ταύτιση του κ. Τσίπρα με το σύνολο των επιλογών εκείνης της περιόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο οικονομικό κόστος της περιπέτειας (86 δισ. κατά την Τράπεζα Ελλάδος, 100 δισ. κατά την Ευρ. Επιτροπή, απώλειες από τις τράπεζες, 20 δισ. μείωση του ΑΕΠ της χώρας) αλλά και στις προσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού και των επιτελών του τόσο για το κλείσιμο των τραπεζών, καθώς η χώρα βρέθηκε εκτός προγράμματος, όσο και για το φλερτ με την ενεργοποίηση του «Σχεδίου Β΄» ως βασικού κυβερνητικού σχεδίου. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε και την, λίγα 24ωρα πριν από το δημοψήφισμα, επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Πεντάγωνο και την τότε αναφορά τού, επίσης απόντα χθες, υπουργού Αμυνας, κ. Π. Καμμένου, στον ρόλο του στρατού για την διασφάλιση της σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης, εν μέσω χειροκροτημάτων από τους βουλευτές του και διαμαρτυριών από αυτούς της συμπολίτευσης, κατέληξε με συνολική επίθεση προς τον πρωθυπουργό με αιχμή και τις προχθεσινές εξαγγελίες περί συνταγματικής αναθεώρησης. «Το άκουσμα για νέα μεταπολίτευση από έναν άνθρωπο που έθεσε σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη κατάκτηση της χώρας, τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή οικογένεια, μοιάζει ειρωνεία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας «θλιβερό» τον πρωθυπουργό και αποκαλώντας την προχθεσινή παρουσία του στο προαύλιο της Βουλής ως ρηχή, επιφανειακή και, κυρίως, απαξιωτική για τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατική πορεία της χώρας κατά τα 42 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή