«Ανοιγμα» Τουρκίας προς Πούτιν

«Ανοιγμα» Τουρκίας προς Πούτιν

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό 11 ανδρών των τουρκικών ειδικών δυνάμεων που μετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου συνεχίστηκαν χθες στους λόφους γύρω από τη Μαρμαρίδα. Πάνω από 1.000 άνδρες, με υποστήριξη ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αναζητούν τους 11 που απέμειναν μετά τη σύλληψη 10 άλλων στρατιωτών σε μπλόκο τη Δευτέρα.

Ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου, υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, δήλωσε χθες στην τουρκική τηλεόραση ότι «κάθε θεσμός αξιολογείται και θα αξιολογηθεί» ως προς τη σχέση του με τους πραξικοπηματίες, ενώ έκανε ειδική μνεία στην τουρκική πολεμική αεροπορία. Ο Αλμπαϊράκ είπε ότι τα ερωτήματα για την αεροπορία είναι πιεστικά, καθώς κορυφαίοι αξιωματικοί της είχαν σημαντική εμπλοκή στο πραξικόπημα, κάτι που, εκτός των άλλων, μπορεί να ανοίξει ξανά τον καυτό φάκελο της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους πέρυσι.

Το σχόλιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένης της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, ενόψει της συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Για τον Τούρκο πρόεδρο, το να αποδώσει την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους σε δάκτυλο του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο αποδίδει και το πραξικόπημα, μπορεί να αποβεί χρήσιμο. Μια πρόγευση της νέας προσέγγισης έδωσε η χθεσινή ανακοίνωση ότι τα σχέδια ρωσοτουρκικής ενεργειακής συνεργασίας, που είχαν παγώσει λόγω της κατάρριψης του αεροσκάφους, θα προχωρήσουν κανονικά. Χθες ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει από το 1999 στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, απάντησε στις κατηγορίες με άρθρο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Ο Γκιουλέν, επικεφαλής του δικτύου Χιζμέτ, καταδίκασε απερίφραστα το πραξικόπημα. «Αν κάποιος που εμφανίζεται ως συμπαθών του Χιζμέτ έχει εμπλακεί στην απόπειρα πραξικοπήματος, έχει προδώσει τα ιδεώδη μου», έγραψε. Μετά το πραξικόπημα πάνω από 60.000 στρατιώτες, αστυνομικοί, δικαστές, δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιογράφοι, καθώς και το ένα τρίτο των στρατηγών έχουν συλληφθεί, τεθεί σε διαθεσιμότητα ή αποτελούν στόχο δικαστικής έρευνας. Το αντιπολιτευόμενο CHP, που καταγγέλλει ως υπερβολική την αντίδραση του Ερντογάν, συμφωνεί ωστόσο στο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν στην Τουρκία.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας εκβιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες απειλώντας να μειώσει την υποστήριξη που παρέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού κράτους», έγραψε χθες ο Γκιουλέν. «Ο στόχος του είναι να διασφαλίσει την έκδοσή μου παρά την απουσία αξιόπιστων στοιχείων και κάθε προοπτικής για μια δίκαιη δίκη. Ο πειρασμός να δώσει κανείς στον Ερντογάν ό,τι ζητάει είναι κατανοητός», σημείωσε, παροτρύνοντας τις ΗΠΑ «να αντισταθούν».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή