ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μικρό «αντίδωρο» για το ΕΚΑΣ

ilikiomenoi_oura1
28s4kybernhsh
syntakseisdiamartyria

Σε κάτι λιγότερο από 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται για το τρέχον έτος το κόστος των αντισταθμιστικών μέτρων που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για τις 158.000 χαμηλοσυνταξιούχων που από τον περασμένο Ιούνιο έχασαν το σύνολο ή μέρος του ΕΚΑΣ, όταν για το ίδιο διάστημα οι περικοπές ανέρχονται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, η χρηματοδότηση της δέσμης των 5 παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν έχει εξασφαλιστεί μόνο για το 2016. «Ευελπιστούμε ότι το ίδιο θα καταφέρουμε και για τα επόμενα δύο έτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, ακόμη κι αν βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα, η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων έχει ημερομηνία λήξης το τέλος του 2018. «Υπάρχουν πολίτες που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ξεκαθαρίζοντας ότι για φέτος τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί από το υπ. Οικονομικών, ενώ τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν όταν ξεκαθαρίσει η εικόνα για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2016. Ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι το κόστος για το 2017 ανέρχεται σε επιπλέον 120 εκατ. ευρώ.

Η πεντάδα των παρεμβάσεων, στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση μετά την έντονη κοινωνική αλλά και πολιτική αναταραχή που προκάλεσε η περικοπή του ΕΚΑΣ στο 30% των δικαιούχων, προβλέπει:

1. Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκων για όλους όσοι έχασαν το ΕΚΑΣ ή υπέστησαν μείωση. Αλλωστε, σύμφωνα με τροπολογία που είχε ψηφιστεί τον Ιούνιο, οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι θα διατηρούσαν μέχρι και 31/12/2019, όταν δηλαδή και θα έχει οριστικά καταργηθεί το ΕΚΑΣ, τη μειωμένη συμμετοχή 10% στα φάρμακα. Πλέον, θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στα συνταγογραφημένα φάρμακα, έναντι 25% που πληρώνουν οι υπόλοιποι συνταξιούχοι.

2. Οσοι χάνουν πάνω από 30 ευρώ από το ΕΚΑΣ απαλλάσσονται από την εισφορά υπέρ υγείας 6%, η οποία επιβάλλεται στη σύνταξή τους από το περασμένο καλοκαίρι (προηγουμένως ήταν 4%). Το μέτρο δεν αφορά όσους χάνουν την κλίμακα ΕΚΑΣ των 30 ευρώ, η οποία καταργήθηκε εντελώς.

3. Οσοι χάνουν από 115 ευρώ και άνω εντάσσονται κατ’ εξαίρεση στο πρόγραμμα της προπληρωμένης μηνιαίας κάρτας αλληλεγγύης που θα αντιστοιχεί σε αγορές ύψους περίπου στο 1/3 της απολεσθείσας παροχής. Δηλαδή όσοι χάνουν τα 115 ευρώ θα δικαιούνται κάρτα για αγορές τροφίμων 38 ευρώ μηνιαίως, ενώ όσοι έχασαν τα 230 ευρώ θα παίρνουν κάρτα 76 ευρώ.

4. Διατηρούν ισόποση παροχή με το ΕΚΑΣ που χάνουν οι χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%. Οσοι δηλαδή έχουν αναπηρία άνω του 80% θα συνεχίσουν να παίρνουν τα χρήματα που χάνουν από το ΕΚΑΣ ως έξτρα παροχή.

5. Διατηρεί κατ’ εξαίρεση την ισόποση παροχή ΕΚΑΣ ένας από τους δύο συζύγους (αυτός με το χαμηλότερο εισόδημα) στις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες το επίδομα χάνεται και για τους δύο συζύγους (συνήθως λόγω του νέου πλαφόν για το οικογενειακό εισόδημα).

Σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, η εφαρμογή των μέτρων θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα. Καθώς στο υπ. Εργασίας δεν προλαβαίνουν να «περάσουν» τις νέες προβλέψεις στις συντάξεις Αυγούστου που καταβάλλονται στο τέλος Ιουλίου, αυτές θα εφαρμοστούν από τις συντάξεις Σεπτεμβρίου που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου. Βάσει του σχεδιασμού μάλιστα, θα συμψηφιστούν και με τα αναδρομικά που πρέπει να επιστρέψουν οι συνταξιούχοι για το ΕΚΑΣ του Ιουνίου, που έλαβαν χωρίς περικοπές στα τέλη Μαΐου.