Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από Αλ. Τσίπρα

Προσπάθεια αλλαγής ατζέντας από Αλ. Τσίπρα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επιχειρηματολογία «καμένης γης» κατέφυγε χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να δικαιολογήσει τα πενιχρά –σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του ιδίου και του κόμματός του– αποτελέσματα της κυβέρνησης στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός προήδρευσε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, με αντικείμενο τον προσδιορισμό των επόμενων πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της ασκούμενης κοινωνικής πολιτικής, την ανακούφιση των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων και, κυρίως, την εξαγγελία μέτρων αναπλήρωσης απωλειών από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, που στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος. Βεβαίως, οι εξαγγελίες ήταν πολύ μακριά από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, για το οποίο δεν ακούστηκε ούτε λέξη αυτοκριτικής. Αντίθετα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του πριν από ενάμιση χρόνο «αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μιας χρεοκοπημένης χώρας, συνάμα, όμως, μιας χώρας κοινωνικά λεηλατημένης».

Οι χθεσινές εξαγγελίες κλείνουν τον κύκλο κυβερνητικών πρωτοβουλιών, με στόχο ο κ. Τσίπρας να θέσει τη δική του ατζέντα στη δημόσια συζήτηση, για να την απομακρύνει από την καθημερινότητα της εφαρμογής των μέτρων. Ηταν η τρίτη παρουσίαση δέσμης μέτρων, μετά τις ανακοινώσεις για την αναπτυξιακή ατζέντα και τις θεσμικές παρεμβάσεις με την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου και αυτή της συνταγματικής αναθεώρησης. Στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας εισήγαγε τον όρο του Νέου Κοινωνικού Κράτους, που συμπληρώνει αρμονικά τη Νέα Μεταπολίτευση, τη Νέα Ελλάδα και το Νέο Σύνταγμα. Τα μέτρα αποτέλεσαν αντικείμενο πολυήμερης προεργασίας, καθώς τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά και δεν επιτρέπουν θεαματικές κινήσεις. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε παρεμβάσεις σε επτά τομείς κοινωνικής πολιτικής: υγεία, κοινωνική ασφάλιση, αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, προστασία εργασίας, αντιμετώπιση ανεργίας, στεγαστική πολιτική, παιδεία και μία επιπλέον δέσμη μέτρων, που αφορά την προσπάθεια να απαλυνθούν οι εντυπώσεις από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ειδικά αυτή η τελευταία δέσμη μέτρων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος».

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας αντιληφθεί την πολιτική ζημιά που προκύπτει για την κυβέρνηση από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν μόλις στις αρχές του μήνα που εφαρμόσθηκαν οι περικοπές, είχε ζητήσει από τα κυβερνητικά στελέχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες να βρουν πάση θυσία μέτρα αναπλήρωσης. Οι σκέψεις που είχαν ακουστεί για πλήρη αναπλήρωση με ένταξη των δικαιούχων με ισόποση δαπάνη στο πρόγραμμα της Κάρτας Αλληλεγγύης απορρίφθηκαν, καθώς δεν μπορούσαν να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια, ενώ απορρίφθηκε επίσης η πρόταση για εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για όσους υπέστησαν περικοπές στο ΕΚΑΣ, καθώς θα προέκυπτε επιβάρυνση για τους υπόλοιπους καταναλωτές. Παράλληλα, από το υπ. Οικονομικών διεμήνυσαν ότι δεν μπορεί να διασφαλισθεί ότι τα μέτρα αναπλήρωσης θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και για το επόμενο έτος, δεδομένου μάλιστα ότι ο αριθμός των συνταξιούχων που θα υποστούν περικοπή του ΕΚΑΣ θα αυξηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή