Αποδόσεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή υπό το βάρος των φόβων πως δεν θα υπάρξει μείωση της υπερπροσφοράς λόγω επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης. Στο Λονδίνο, η τιμή του Μπρεντ διαμορφώθηκε χθες στα 42,08 δολάρια με πτώση 1,45%, αντανακλώντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Δεκέμβριο του 2015. Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του αργού κυμάνθηκε την Παρασκευή στα 40,75 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσιες απώλειες 0,97%. Από τα υψηλά επίπεδα του Ιουνίου, οι τιμές του αργού και του πετρελαίου Μπρεντ έχουν διολισθήσει κατά 20%, καθώς η μεγάλη παραγωγή εμποδίζει μια άνοδο. Μόνον οι εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν στην Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα έχουν αυξηθεί κατά 47,1% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στο υψηλό τετραετίας.

Εβδομαδιαία κέρδη 1,4% για τον χρυσό

Ανοδο 26% έχει σημειώσει η τιμή χρυσού από τις αρχές του έτους, ενώ μέσα στην εβδομάδα κατέγραψε κέρδη 1,4% από τα 1.315,15 δολάρια η ουγγιά τη Δευτέρα στα 1.333,64 δολάρια την Παρασκευή. Υπό τρέχουσες συνθήκες, όπου επικρατεί αβεβαιότητα λόγω του Brexit και της αδύναμης ανάπτυξης στις οικονομίες του ανεπτυγμένου κόσμου, οι επενδυτές θεωρούν πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα βιαστεί τον Σεπτέμβριο σε μια αύξηση του βασικού επιτοκίου της. Αυτό είναι το μήνυμα που εισέπραξαν από τη διήμερη συνεδρίαση που έληξε την Τετάρτη, ωθώντας τα κεφάλαια σε ασφαλείς επιλογές. Μπορεί η Fed να επεσήμανε ότι βελτιώνεται η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά επικρατεί ανησυχία για την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας. Ετσι, οι εταιρείες του κλάδου δεν αυξάνουν τις επενδύσεις τους, αλλά εστιάζουν σε μείωση των χρεών τους, επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Τα χρέη των παραγωγών χρυσού στη Βόρειο Αμερική έχουν μειωθεί κατά 30% από τα υψηλά επίπεδα που ίσχυαν στα τέλη του 2014, σύμφωνα με αναλυτικό δελτίο της RBC Capital Markets. Εκτιμάται πως θα μειωθούν περαιτέρω κατά 4%, στα 19,8 δισ. δολάρια μέσα στο β΄ τρίμηνο του έτους.

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Η νευρικότητα των αγορών εν όψει των αποτελεσμάτων των stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εκδηλώθηκε με ανησυχία και με πιέσεις που επικεντρώθηκαν κυρίως στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου. Οι μεγαλύτερες πιέσεις σημειώθηκαν στα ιταλικά ομόλογα. Ωστόσο, ανοδικά κινήθηκαν και τα ελληνικά. Χθες το πρωί, πριν από την ανακοίνωση των stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινούνταν ανοδικά στο 8,25% (από 8,08% την Πέμπτη). Ετσι, το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων από τα αντίστοιχα γερμανικά, κινούνταν στις 1.137,32 μονάδες βάσης. Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνονται με ελάχιστες πράξεις (ορισμένες ημέρες ο τζίρος είναι μηδενικός). Την ίδια στιγμή, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου ήταν αρνητική (-0,08%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή