Δύο φθινοπωρινά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

Δύο φθινοπωρινά ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και η προετοιμασία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συναπαρτίζουν τον οδικό χάρτη με βάση τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της. Σε συνέχεια της στρατηγικής που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να διατηρήσει, με τους χειρισμούς στα δύο αυτά μέτωπα, την πρωτοβουλία κινήσεων στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας. Η κυβέρνηση, με τις επιλογές της στο τρίπτυχο αυτό, επιθυμεί να συνεχίσει να εκπέμπει τα μηνύματα του αγώνα για την προστασία των αδυνάτων και την επιστροφή στην ανάπτυξη (αναφορικά με τη ΔΕΘ) και της σκληρής διαπραγμάτευσης με στόχο την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Βεβαίως, η πολιτική δεν ασκείται σε κενό και συνεργάτες του κ. Τσίπρα αναγνωρίζουν ότι η πίεση προς την κυβέρνηση το αμέσως προσεχές διάστημα θα αυξηθεί. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο διαπιστώνουν ότι τελικά το μέτωπο της οικονομίας είναι αυτό που δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Οι σφοδρές αντιδράσεις από την περικοπή του ΕΚΑΣ ανάγκασαν σε προσπάθεια να εξευρεθούν αντισταθμιστικά μέτρα, προκειμένου να περιορισθεί, κατά το δυνατόν, η κυβερνητική φθορά. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Οι περικοπές στις επικουρικές αποτελούν δεύτερο μέτωπο σε σχέση με τους συνταξιούχους και ακολουθεί, μέχρι το τέλος του έτους, μπαράζ εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων, με τον λογαριασμό να είναι αυξημένος τόσο όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος όσο, κυρίως, όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ. Η απόσυρση της πρόβλεψης για αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια για φέτος έγινε έπειτα από τη διαπίστωση ότι προέκυπταν υπέρογκες χρεώσεις για μεγάλο αριθμό υπόχρεων.

Σε κάθε περίπτωση, η αποστολή των εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, που είχε κάνει «σημαία» την κατάργηση του εν λόγω φόρου.

Ως «απάντηση» σε όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να μεταδώσει κλίμα αισιοδοξίας και προοπτικής με την επίσκεψή του, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη ΔΕΘ. Αν και ο όρος «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», που υιοθετήθηκε για το πλούσιο σε υποσχέσεις παροχών προεκλογικό πρόγραμμα που παρουσίασε προ διετίας στη συμπρωτεύουσα ο κ. Τσίπρας, καταδιώκει τον ίδιο και το κόμμα του ως διαρκής υπόμνηση ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει με τη φετινή παρουσία του εκεί να διαμορφώσει το αφήγημα της αλλαγής σελίδας. Σύμφωνα με το επιτελείο του, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δομημένο σε δύο άξονες: αυτό της προοπτικής ανάπτυξης και των κυβερνητικών πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση και, κατά δεύτερον, της ενίσχυσης της «ομπρέλας» κοινωνικής προστασίας για τους πιο αδυνάτους. Με σταθερό υπόβαθρο σε όλα αυτά ότι «τα δύσκολα έχουν περάσει, καθώς το τρίτο μνημόνιο είναι εμπροσθοβαρές όσον αφορά τη λήψη μέτρων». Ουσιαστικά, θα πρόκειται για μια περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της πρότασης κοινωνικής πολιτικής που ο πρωθυπουργός παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη. Βεβαίως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι τότε θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα όσον αφορά την εισροή εσόδων από τη φορολογία στα κρατικά ταμεία, αλλά και όσον αφορά τις επιδόσεις της τουριστικής σεζόν, που θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.

Συλλογικές διαπραγματεύσεις

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι το ζητούμενο που η κυβέρνηση προκρίνει και θεωρεί ότι έχει εξασφαλίσει πολιτική υποστήριξη από το εξωτερικό στη διεκδίκησή της αυτή. Ενόψει της διαπραγμάτευσης, κινείται για τη συγκρότηση δύο μετώπων: το ένα με τους κοινωνικούς εταίρους στο εσωτερικό της χώρας και το δεύτερο με τους Ευρωπαίους εκπροσώπους των θεσμών, προκειμένου να απομονωθεί το ΔΝΤ, που έχει τις πιο «επιθετικές» προτάσεις για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στο περιθώριο όλων αυτών, εξελίσσεται η προετοιμασία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, το οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την παγίωση του κόμματός του ως εδραίου πόλου του πολιτικού σκηνικού. Οπως, πάντως, δείχνουν οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, το συνέδριο δεν θα είναι μια διεκπεραιωτική διαδικασία για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνηση των «53+» έχει καταστήσει σαφές με τον τρόπο που κινείται ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη δική της ατζέντα, όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του κόμματος και τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν.

Εμφατικά πήραν θέση σε σχέση με τη συνταγματική αναθεώρηση, υποχρεώνοντας τον κ. Τσίπρα σε αναδίπλωση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση, με την τελική πρόταση να διαμορφώνεται ως εκλογή από τη βάση εάν αποτύχει η Βουλή να εκλέξει ΠτΔ. Επιπλέον, οι «53+» παρενέβησαν διατυπώνοντας διαφωνία σε υψηλούς τόνους για την εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων στη Θεσσαλονίκη, ασκώντας έντονη κριτική για υιοθέτηση από την κυβέρνηση πολιτικών «νόμου και τάξης» και τοποθετώντας εαυτούς απέναντι σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή