Δεν «χαλαρώνουν» οι θεσμοί

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η «χαλαρή» στάση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέναντι σε Ισπανία και Πορτογαλία, να σημαίνει ότι κάπως αντίστοιχα θα αντιμετωπίσει και την περίπτωση της Ελλάδας;

Η απάντηση θα δοθεί σε λίγες ημέρες, όταν θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, αλλά τόσο στο ελληνικό στρατόπεδο όσο και στους κόλπους των πιστωτών κρατούν μικρό καλάθι για πολλούς και διάφορους λόγους.

Στο οικονομικό επιτελείο είδαν με προσοχή αυτή την εβδομάδα την τοποθέτηση Σόιμπλε, αλλά και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που αναγνώριζε λάθη στο πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τρεις λόγοι

Αν και τα δύο αυτά περιστατικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα συμπέρασμα ότι οι δανειστές της χώρας πιθανόν να σηματοδοτούν μια στροφή προς ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδας, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι στην ουσία του ελληνικού προγράμματος και της εφαρμογής του δεν θα αλλάξει κάτι από την πλευρά των θεσμών. Και αυτό για τρεις κυρίως λόγους:

1. Η Ελλάδα, σε σχέση με τις Ισπανία – Πορτογαλία, παραμένει σε πρόγραμμα. Οι χώρες της Ιβηρικής αντιμετωπίστηκαν με επιείκεια παρά τις δημοσιονομικές αποκλίσεις που παρουσίασαν, αλλά όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα και η τρόικα θα παραμείνει ανελαστική ως προς την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων. Μάλιστα, παράγοντες των θεσμών ανέφεραν ότι δεν πρέπει να συγχέονται οι δύο περιπτώσεις, καθώς η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί σε όσα έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές της για να συνεχιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

2. Ο κ. Σόιμπλε φαίνεται να επέλεξε σε ποιο μέτωπο δεν θα δώσει «μάχη». Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν τέσσερις πληγές ή δυνάμει πληγές. Πρόκειται για τη διαχείριση του Brexit, τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών, την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων σε Ισπανία και Πορτογαλία. Με αυτά τα δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι ο κ. Σόιμπλε έδειξε πως δεν θέλει να δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ευρωζώνη πιέζοντας την Ισπανία και την Πορτογαλία, την ώρα που έχει να διαχειριστεί τα άλλα «αγκάθια» που δείχνουν πολύ πιο σημαντικά. Μάλιστα, θεωρούν πως σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος θα παραμείνει η αυστηρή γραμμή της πλήρους εφαρμογής όσων έχουν συμφωνηθεί.

3. Η επικείμενη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Οποιαδήποτε κίνηση δημοσιονομικής χαλάρωσης από την Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στις χώρες της Ευρωζώνης ότι θα επιτείνει ενδεχόμενη ανάγκη για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 είναι έτος εκλογών για Γερμανία και Ολλανδία και καμία από τις σημερινές κυβερνήσεις των χωρών αυτών δεν θέλει να δείξει στην κοινή της γνώμη ότι προχωρεί σε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τα αντιευρωπαϊκά κινήματα στο εσωτερικό τους. Αλλωστε, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ως πρόεδρος του Eurogroup έσπευσε να δηλώσει την αντίθεσή του στην απόφαση της Κομισιόν για μη επιβολή κυρώσεων προς Ισπανία και Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο όλων αυτών, η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και στην προετοιμασία για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ως προς το πρώτο θέμα, ακόμα η πρόοδος είναι ελάχιστη (έχει υλοποιηθεί μόλις ένα από τα 15 μέτρα). Για τον δεύτερο έλεγχο του προγράμματος, τα μεγάλα μέτωπα είναι οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, αλλά και η διαπραγμάτευση για τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά που η κυβέρνηση επιδιώκει τη μείωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή