Νέο μέτωπο Μαξίμου – Χαρ. Τρικούπη

Νέο μέτωπο Μαξίμου – Χαρ. Τρικούπη

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριβές ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη καταγράφονται εκ νέου, αυτή τη φορά με αφορμή τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση. Το επεισόδιο δεν είναι μεμονωμένο, καθώς, όπως είναι απολύτως σαφές, η κυβέρνηση αναζητεί ευκαιρίες προκειμένου να κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για «δεξιά» ή «νεοφιλελεύθερη» στάση, προσπαθώντας, επί της ουσίας, να προκαλέσει ενδοκομματικά προβλήματα στη Χαρ. Τρικούπη. Αυτή τη φορά το επεισόδιο προκλήθηκε μετά την καταγγελία ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τη στάση του απέναντι στο νομοσχέδιο που επαναφέρει στο υπ. Παιδείας την εποπτεία των εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία και τα τελευταία χρόνια είχε μεταφερθεί στο υπουργείο Εργασίας.

Επί τούτου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε ανακοίνωση (με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών») με την οποία ρωτάει αν όντως ο τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ ήταν αρχικά θετικός στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης και η άποψή του τελικά προσαρμόστηκε στην αρνητική στάση της προέδρου του κόμματος. Η κ. Γεροβασίλη διερωτήθηκε αν «αγνοήθηκε η θέση των εκπαιδευτικών του ΠΑΣΟΚ» προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη για «βρέξει-χιονίσει αντιπολίτευση» προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη. Συμπλήρωσε ότι «οι προοδευτικοί και αριστεροί πολίτες και εκπαιδευτικοί δικαιούνται απαντήσεις», αποστροφή η οποία εντάσσεται σαφώς στην κυβερνητική προσπάθεια στοχοποίησης του ΠΑΣΟΚ ως φορέα που δεν εκφράζει επαρκώς τους ψηφοφόρους του. Προτού ακόμη εκδοθεί η ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη, από το ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν –διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ανδρ. Λοβέρδου– την οργή τους για την επίθεση του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) Μιχ. Κουρουτού κατά στελεχών του κόμματος. Ο κ. Λοβέρδος κατήγγειλε ότι ο κ. Κουρουτός «“επισκέφθηκε” το γραφείο του βουλευτή της Δημ. Συμπαράταξης κ. Δ. Κωνσταντόπουλου και προπηλάκισε, παρουσία του βουλευτή, τον διευθυντή του κ. Π. Βεντήρη, λόγω της διαφωνίας του με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέμα σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας».

Ουσιαστικά από τη Χαρ. Τρικούπη ο κ. Κουρουτός περιγράφεται ως «μακρύ χέρι» της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ωστόσο, η ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα, απαντώντας στην κ. Γεροβασίλη, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος ήταν πιο ήπια. Και τούτο διότι, όπως φαίνεται, η Χαρ. Τρικούπη δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν ανταγωνισμό «προοδευτικότητας» με την κυβέρνηση. «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σε μια επίδειξη αριστεροσύνης, εισηγείται στη Βουλή μια ρύθμιση περιοριστική, αντιφατική με την ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πραγματικότητα αλλά και τις επιλογές της σε άλλους κρίσιμους τομείς που αφορούν εργασιακά δικαιώματα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος κατηγορεί τον κ. Φίλη ότι «απορρυθμίζει τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης». Τέλος, από το ΠΑΣΟΚ εκφράζεται απορία για τους λόγους που ο υπουργός Παιδείας επαναφέρει την ίδια ρύθμιση που στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποσύρει.

Βολές εκ νέου από τον σύνδεσμο ιδιοκτητών σχολείων

Σε βαρύ κλίμα, εξαιτίας της πολιτικής σύγκρουσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης που ξέσπασε νωρίτερα από το πρωί μέσω ανακοινώσεων, άρχισε χθες το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπ. Παιδείας «για την ελληνόγλωσση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση». Ο κ. Ν. Φίλης άφησε αιχμές για τους επικριτές του όσο και για την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε πως, βάσει του σχεδιασμού, η νέα σχολική χρονιά θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο χωρίς προβλήματα. Ως προς το θέμα των ρυθμίσεων για τα ιδιωτικά σχολεία, χθες ο σύνδεσμος των ιδιοκτητών ανέφερε ότι «αρκεί να έχει διαβάσει κάποιος τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ΟΙΕΛΕ, για να διαπιστώσει, και πάλι, ότι η πολιτική γραμμή που έχει υιοθετήσει ο υπουργός Παιδείας χαράσσεται και εκπορεύεται από την ίδια πηγή, τη συντεχνιακή ηγεσία της ΟΙΕΛΕ. Ο θλιβερός συντάκτης του δελτίου με ημερομηνία 29-7-2016, το οποίο υιοθέτησε το Γραφείο Τύπου του υπουργού, προσπαθεί να μας πείσει ότι επειδή άλλαξαν την αρίθμηση του άρθρου, άλλαξαν και το περιεχόμενό του. Με το άρθρο επιδιώκουν: α) Να επαναφέρουν τις ρήτρες μονιμότητας του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα, β) να καταργήσουν την αξιολόγηση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και γ) να στήσουν ένα βρόχο πάνω από τα ιδιωτικά, που θα πνίγει κάθε απόπειρα εισαγωγής καινοτομίας και άλλων δράσεων πέραν του υποχρεωτικού για όλα τα σχολεία (δημόσια και ιδιωτικά) αναλυτικού προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή