Διαμαρτυρία Γ. Καμίνη για τις καταλήψεις κτιρίων στον Δήμο Αθηναίων

Διαμαρτυρία Γ. Καμίνη για τις καταλήψεις κτιρίων στον Δήμο Αθηναίων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεταφορά των προσφύγων από κατειλημμένα κτίρια σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας ζητάει ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης με χθεσινή επιστολή του στους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα και κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Καθώς οι καταλήψεις κτιρίων εντός του Δήμου Αθηναίων –είτε στεγάζουν πρόσφυγες είτε όχι– φτάνουν τις 21, ο δήμαρχος εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του. Στην επιστολή του σημειώνει ότι «ο Δήμος Αθηναίων δεσμεύεται να φιλοξενήσει πολλούς από τους διαμένοντες στα κατειλημμένα κτίρια πρόσφυγες σε κατάλληλα διαμερίσματα, τα οποία με φροντίδα του δήμου ενοικιάζονται στο πλαίσιο προγράμματος υπό την ευθύνη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει ώστε να διασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους προσφυγικούς καταυλισμούς».

Ο δήμαρχος Αθηναίων προχώρησε στην αποστολή της επιστολής, καθώς –όπως σημειώνει– κάτοικοι που γειτνιάζουν με καταλήψεις «απευθύνονται στον δήμο και σε εμένα προσωπικά, ζητώντας την εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων. Εχουν γίνει καταγγελίες για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενουμένων προσφύγων και μεταναστών», ενώ η εν γένει ακαταλληλότητα του χώρου θέτει σε κίνδυνο την υγεία των ιδίων των φιλοξενουμένων αλλά και των περιοίκων. «Διερμηνεύοντας την επιθυμία της συντριπτικής πλειονότητας των κατοίκων της πόλης, διαμαρτύρομαι έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και ζητώ τη μεταφορά των προσφύγων», τονίζει ο κ. Καμίνης.

Παρότι «σε πολλές περιπτώσεις οι συνθήκες φιλοξενίας που προσφέρει η πολιτεία στους πρόσφυγες είναι άθλιες (π.χ. Ελληνικό)», ο δήμαρχος τονίζει πως δεν νομιμοποιείται κανείς «να καταλαμβάνει αυθαιρέτως δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια, προκειμένου να στεγάσει εκεί πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και οικογένειες με ανήλικα παιδιά, σε συνθήκες εξίσου άθλιες ή και χειρότερες (π.χ. έλλειψη υποδομών υγιεινής, παροχής πόσιμου νερού, ηλεκτρισμού κ.λπ.)». Ο κ. Καμίνης αναφέρεται συγκεκριμένα στις καταλήψεις στο κτίριο του πρώην 5ου Γυμνασίου Αθηνών (Πρασσά και Βαλτετσίου), καθώς και σε πρώην σχολικό κτίριο στη συμβολή Αχαρνών και Σουρμελή.

Το θέμα της ασφάλειας, μαζί με εκείνο της οικονομικής ανάπτυξης της πρωτεύουσας, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Γ. Καμίνη με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να έχουν οξυνθεί η εμπορία και η χρήση ναρκωτικών, η αστεγία, το φαινόμενο της νέας γενιάς καταλήψεων και ο εκφυλισμός του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ασφάλεια δεν είναι, όμως, μόνο θέμα αστυνόμευσης και καταστολής. Προϋποθέτει και ένα κράτος το οποίο διαθέτει κοινωνικές δομές, ικανές να επιλύσουν προβλήματα, προτού προσλάβουν παραβατική ή εγκληματική μορφή», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. Η κατάρρευση των κρατικών ψυχιατρικών δομών, ανέφερε χαρακτηριστικά, συνδέεται με την έξαρση των ναρκωτικών και της αστεγίας. «Εκείνο που προέχει είναι να ανοίξουν δουλειές, να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη στην Αθήνα», τόνισε ο κ. Καμίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή