Αντιδράσεις κατά της νέας παραπομπής Γεωργίου

Αντιδράσεις κατά της νέας παραπομπής Γεωργίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία  στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών προκαλεί, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδ. Γεωργίου, ενώ στην Αθήνα το ΠΑΣΟΚ εντόπισε πολιτική σκοπιμότητα στη σχετική απόφαση. «Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη, δεν πρόκειται για μια ευχάριστη υπόθεση. Τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ παρακολουθούν την εξέλιξη και έχουν αντιδράσει πολύ αρνητικά», είναι η δήλωση υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου που επικαλούνται οι FT, σε δημοσίευμα που υπογράφει ο Πίτερ Σπίγκελ. Επισημαίνεται ακόμη το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατά το ΠΑΣΟΚ, η συγκεκριμένη απόφαση «δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα», καθώς «για πολλοστή φορά κύκλοι της Δικαιοσύνης κλείνουν τα μάτια για το πώς φτάσαμε στην κρίση του 2009 και το ποιοι ευθύνονται για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, και διώκουν αυτούς που απλά τον διαπίστωσαν». Εμμέσως πλην σαφώς, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη τονίζουν ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «έχουν ελεγχθεί διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές της Ε.Ε., χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα». Και υπογραμμίζουν ότι η «εμμονή» στην επαναφορά των διώξεων αυτών εις βάρος του κ. Γεωργίου «σίγουρα εξυπηρετεί κάποιους επιχειρούμενους “πολιτικούς γάμους”».

Η συγκεκριμένη αποστροφή συνιστά έμμεση πλην σαφή αιχμή εναντίον στελεχών της σημερινής κυβέρνησης που διαδραμάτιζαν ρόλο και επί των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή την περίοδο 2004-2009. «Στην προσπάθεια της διαστρέβλωσης της αλήθειας, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν απόλυτα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη, αποστροφή η οποία αιτιολογείται, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, από την άρνηση των δύο κομμάτων να αποδεχθούν την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει όλες τις εξελίξεις στην οικονομία από το 2001 μέχρι σήμερα.

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η ανακοίνωση του κινήματος του κ. Γ. Παπανδρέου, που επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι είναι παράδοξο ο κ. Γεωργίου να κατηγορείται πως «μαγείρεψε» τα στατιστικά στοιχεία ώστε να μπει η Ελλάδα στο μνημόνιο, καθώς ανέλαβε καθήκοντα γ.γ. της ΕΛΣΤΑΤ στις 2 Αυγούστου 2010, ενώ η χώρα είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα ήδη, σχεδόν τρεις μήνες νωρίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή