Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις

Αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για τις καταλήψεις

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο υψηλών τόνων πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει το θέμα των καταλήψεων. Χθες, και ενώ η κυβερνητική ηγεσία επέμεινε στη γραμμή της αποστασιοποίησης με συνεργάτες του κ. Αλέξη Τσίπρα να επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει κανένα σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπό την πίεση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την εισβολή αντιεξουσιαστών στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και Παιδείας Ν. Φίλης έσπευσαν με κοινή δήλωση να αποδοκιμάσουν το συμβάν, έστω και με καθυστέρηση τριών ημερών. Στη δήλωσή τους ανέφεραν ότι η θρησκευτική ειρήνη και γαλήνη και η απρόσκοπτη άσκηση λατρείας αποτελούν βασικές εγγυημένες αξίες στη χώρα μας και προσέθεσαν ότι η αποδοκιμασία πράξεων που διαταράσσουν αυτή την ειρήνη είναι αυτονόητη. Εξέφρασαν δε την προσδοκία ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα.

Από την πλευρά της Ν.Δ. κρατούν το θέμα ψηλά, αξιοποιώντας προς τούτο και δηλώσεις άλλων στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί κεντρικά η κυβέρνηση να αποφεύγει να πάρει θέση επιλέγοντας μια σιωπή ίσων αποστάσεων που δεν έρχεται σε αντίφαση με την ασκούμενη πολιτική ούτε θίγει το αντίθετο σε αστυνομικές επιχειρήσεις κόμμα, ωστόσο μεμονωμένα στελέχη έσπευσαν χθες να τοποθετηθούν και να μιλήσουν για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου συνέδεσε τις καταλήψεις με την ευρύτερη επικαιρότητα, αντιπαραβάλλοντάς τες με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες (ΣΚΑΪ): «Προτιμώ τις καταλήψεις από αυτά που γίνονται σε Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη. Ξαφνικά μας πειράξανε οι καταλήψεις;», διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι «όταν λείπει ο δημόσιος χώρος, οι άνθρωποι πρέπει να βρουν δημόσιο χώρο».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι η εκκένωση των υπό κατάληψη κτιρίων στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά αποτέλεσμα εισαγγελικής εντολής. «Δεν θα πω ότι είμαι υπέρμαχος επεμβάσεων τέτοιου τύπου. Εκεί λειτουργούσαν ομάδες έμπρακτης αλληλεγγύης και είμαστε φανατικοί υπέρμαχοι τέτοιων εκδηλώσεων αλληλεγγύης», πρόσθεσε, τοποθετώντας με τις δηλώσεις αυτές τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό των καταληψιών. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα, αναφέροντας (ρ/σ Στο Κόκκινο) ότι «θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία για μια κανονικοποίηση των καταλήψεων στέγης», προτείνοντας επί της ουσίας την παροχή πολιτικής προστασίας σε τέτοιου είδους κινήσεις. Εξέφρασε δε τη διαφωνία του με τις εκκενώσεις κτιρίων στη Θεσσαλονίκη και παρέπεμψε στη διεθνή εμπειρία. «Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τη φωτιά. Δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχουν άδεια διαμερίσματα και άνθρωποι χωρίς στέγη», υπογράμμισε.

Ν.Δ.: «Επιστροφή στις συνιστώσες»

Με βάση τις τοποθετήσεις αυτές, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος θέλησε να μεταφέρει τη συζήτηση σε επίπεδο πρωθυπουργού, να καταδείξει, δηλαδή, ότι υπάρχει μια αμφισημία στον τρόπο που η κυβέρνηση λειτουργεί και στις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της και θα πρέπει επί τούτου να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός. «Εάν υπήρχαν κάποιοι, λίγοι, που αμφέβαλλαν, δεν υπάρχουν πια. Η ανοχή – κάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ στους γνωστούς-αγνώστους και στους καταληψίες δεν κρύβεται. Εξελίχθηκε σε ανοιχτή συμπόρευση μαζί τους», δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, παραπέμποντας στις επίμαχες δηλώσεις. «Η κυβέρνηση παραπαίει και σε αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στις συνιστώσες, που προφανώς υπάρχουν πάντα. Ο μπούσουλας χάθηκε. Ξεκάθαρη θέση δεν υπάρχει. Πρωθυπουργός υπάρχει», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή