Μετωπική για τα ιδιωτικά σχολεία

Μετωπική για τα ιδιωτικά σχολεία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη οξείας κόντρας εισέρχεται ο ευαίσθητος χώρος της Παιδείας, την οποία πυροδότησε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το θέμα των ιδιωτικών σχολείων απασχόλησε και χθες την πολιτική σκηνή και τη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση επί του νομοσχεδίου, με την κατάθεση των απόψεων των εκπροσώπων φορέων της εκπαίδευσης. Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εμμένει στις θέσεις της, υπενθυμίζοντας ωστόσο ότι οι ρυθμίσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση κινούνται στη φιλοσοφία παλαιότερων ρυθμίσεων και δη επί υπουργίας Γεωργίου Ράλλη. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης αποκάλεσε την προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία, που ζήτησε η Ν.Δ., «μητέρα όλων των μαχών». Επίσης, θεωρείται βέβαιον ότι η Παιδεία θα βρεθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, αφού η αντιπολίτευση αναμένεται να εκμεταλλευθεί τα κενά στον σχεδιασμό του υπουργείου για την προετοιμασία της νέας σχολικής χρονιάς. Την ίδια στιγμή, το κλίμα δυναμιτίζεται από την οξύτατη κόντρα μεταξύ των φορέων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε χθες ότι με την πρόταση του υπουργείου ο εκπαιδευτικός είναι υπό δόκιμη επί δύο χρόνια και ότι «δεν είναι αξιολόγηση, όταν δεν αρέσει στους μαθητές και στους γονείς του, να απολύεται ο εκπαιδευτικός». «Το νομοσχέδιο Φίλη οδηγεί στην καταστροφή της ιδιωτικής εκπαίδευσης και στην πλήρη ισοπέδωση των ιδιωτικών σχολείων», σχολίασε (ΣΚΑΪ) ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης. «Αντί να θέλουν τα δημόσια σχολεία καλύτερα, θέλουν να κάνουν τα ιδιωτικά να γίνουν χειρότερα. Τους κατατρύχει η δήλωση Μπαλτά ότι η “αριστεία είναι ρετσινιά”», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οξύτατους χαρακτηρισμούς αντάλλαξαν και οι εκπρόσωποι των σχολαρχών και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) Μιχάλης Κουρουτός έκανε λόγο (ΣΚΑΪ) για φοροδιαφυγή και «μαύρο» χρήμα, καταγγέλλοντας ότι σε ορισμένα ιδιωτικά σχολεία δεν δηλώνονται οι έξτρα εκπαιδευτικές δράσεις, με αποτέλεσμα να μην πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί, ή να πληρώνονται με «μαύρα» ή ελάχιστα χρήματα, ενώ κάποιοι εξ αυτών δεν έχουν πτυχίο. «Μπορούν να κάνουν όσες και όποιες εκπαιδευτικές δράσεις θέλουν, αλλά να τις δηλώνουν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα ιδιωτικά σχολεία έχουν γίνει αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, κάτι που είναι εντελώς αντισυνταγματικό.

Απαντώντας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων Χαράλαμπος Κυραϊλίδης προανήγγειλε μήνυση κατά του κ. Κουρουτού: «Θα κληθεί από τη Δικαιοσύνη να αποδείξει τα λεγόμενά του». «Δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, είναι ψευδέστατη είδηση, είναι λάσπη και συκοφαντία, αν έχει κάτι να πει, να το πει επωνύμως», τόνισε. Επίσης υποστήριξε ότι η ΟΙΕΛΕ γράφει τα δελτία Τύπου του υπουργείου Παιδείας. «Υπουργείο Παιδείας και ΟΙΕΛΕ είναι σε αγαστή συνεργασία, έχουν σχεδιασμό πού θα πάνε μέχρι τέλους», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή