«Οχι» ΑΝΕΛ στη διάταξη για το τέμενος

«Οχι» ΑΝΕΛ στη διάταξη για το τέμενος

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ενδοκυβερνητική διαφοροποίηση από πλευράς των ΑΝΕΛ, αυτή τη φορά με επίκεντρο την κατασκευή ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, εκδηλώθηκε χθες επισήμως στη Βουλή: Ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ δήλωσε πως το κόμμα του κ. Π. Καμμένου καταψηφίζει το σχετικό άρθρο νομοσχεδίου που εισήχθη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια. Η εν λόγω τοποθέτηση έγινε κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης στις αρμόδιες Επιτροπές που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες.

Η διαφοροποίηση-καταψήφιση, πάντως, δεν έχει αντικειμενική επίπτωση, καθώς πλην της Χρυσής Αυγής που τάσσεται εξαιτίας των γνωστών θέσεών της κατηγορηματικά αντίθετη και της Ενωσης Κεντρώων που δήλωσε επιφύλαξη γενικώς για όλα τα άρθρα του σχεδίου νόμου, όλα τα άλλα κόμματα (πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ – παρά κάποιες επιμέρους ενστάσεις του, και το Ποτάμι) υπερψηφίζουν τη διάταξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται με διαφορετική γραμμή έναντι εκείνης που σε συγκεκριμένες υποθέσεις υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν προηγηθεί άλλες περιπτώσεις εμπλοκών, όπως με τα σχέδια νόμου για την ιθαγένεια, για τα ομόφυλα ζευγάρια, ή και διατάξεις οι οποίες αφορούσαν την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τις μικρές ζυθοποιίες και την ερασιτεχνική αλιεία. Μάλιστα, όσον αφορά την τελευταία περίπτωση, η διάταξη εκείνη (προέβλεπε καταβολή παραβόλου προκειμένου να συμπεριληφθούν σε ειδικό μητρώο τα σκάφη ερασιτεχνικής αλιείας) είχε «ακυρωθεί» δεδομένου ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν δηλώσει στη σχετική ψηφοφορία επιφύλαξη και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν το μόνο κόμμα που την υπερψήφιζε, δεν εκπληρούσε λόγω κοινοβουλευτικής δύναμης την προϋπόθεση της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Αντιθέτως, στην τωρινή περίπτωση του ισλαμικού τεμένους, δεν προκύπτουν αρνητικά πρακτικά αποτελέσματα εξαιτίας της εκ του ασφαλούς διαφοροποίησης των ΑΝΕΛ: σχηματίζεται ευρύτατη πλειοψηφία επί ενός θέματος που αφορά ατομικά δικαιώματα και ειδικότερα την άσκηση του θρησκευτικού καθήκοντος των μουσουλμάνων στην πρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται, σύμφωνα με συζητήσεις στο περιστύλιο, να είναι μεταξύ εκείνων που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή διαδικασία στην Ολομέλεια, αφενός επειδή η Χ.Α. έχει προαναγγείλει κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας, και αφετέρου διότι θεωρείται πιθανό η νέα διαφοροποίηση στους κόλπους του δικομματικού κυβερνώντος σχήματος να αξιοποιηθεί πολιτικά από την αντιπολίτευση, για προφανείς πολιτικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή