Σφοδρή σύγκρουση για το ΕΚΑΣ

Σφοδρή σύγκρουση για το ΕΚΑΣ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες απτές επιπτώσεις από την υλοποίηση των μέτρων που απαιτήθηκαν, προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, πυροδοτούν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Στην κυβέρνηση, όπου ήδη έχουν διαπιστώσει ότι οι περικοπές στο ΕΚΑΣ επιφέρουν σημαντικό πολιτικό κόστος, επιχειρούν να το περιορίσουν – ήδη ο κ. Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μέτρα αναπλήρωσης, τα οποία, ωστόσο, μερικώς καλύπτουν τις απώλειες. Βλέπουν, ταυτόχρονα, τη δυσαρέσκεια στις τάξεις των συνταξιούχων, τους οποίους αντιμετωπίζουν ως προνομιακή δεξαμενή ψηφοφόρων, να κλιμακώνεται με τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Την ίδια στιγμή, στο στρατόπεδο της Ν.Δ. θεωρούν ότι αποκτούν, με την εφαρμογή των νέων μέτρων, αντεπιχειρήματα για τη διεκδίκηση ψηφοφόρων που στις τελευταίες δύο εκλογικές αναμετρήσεις μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύοντας τις υποσχέσεις για ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής. Η Ν.Δ. δεν πρόκειται, άλλωστε, να αφήσει αναξιοποίητη οποιαδήποτε ευκαιρία δίνεται, προκειμένου να μεταφέρει τον δημόσιο πολιτικό διάλογο στο πεδίο της δύσκολης καθημερινότητας, για την οποία πλέον μπορεί να προσάπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τα μέτρα που διαπραγματεύθηκε, συμφώνησε και υλοποιεί. Από το Μαξίμου επιχείρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες να μεταφέρουν την κεντρική πολιτική συζήτηση σε άλλα πεδία, παρουσιάζοντας τις θεσμικές πρωτοβουλίες τους για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι σαφές ότι δεν μπορούν εις το διηνεκές να παρουσιάζουν κάποια νέα πρωτοβουλία ώστε να στρέφεται εκεί το ενδιαφέρον.

Την αφορμή για τη χθεσινή σκληρή σύγκρουση έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χρ. Μαντάς, ο οποίος δήλωσε (ΣΚΑΪ) ότι συνιστά ήττα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση το γεγονός ότι κόπηκε το ΕΚΑΣ, με το οποίο ενισχύονταν χαμηλοσυνταξιούχοι. Από τη Ν.Δ. δεν έχασαν την ευκαιρία και έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την παραδοχή του κ. Μαντά ως δημόσια επιβεβαίωση αυτού που οι ίδιοι τονίζουν εδώ και καιρό, «ότι ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, θέτοντας με την ανεπάρκειά του στο περιθώριο χιλιάδες μικροσυνταξιούχους που είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται με βίαιο τρόπο».

Κάτι τέτοιο, ασφαλώς, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς απάντηση και από το Μαξίμου έσπευσαν να κατηγορήσουν τη Ν.Δ. ότι «πουλάει την υποκρισία της ως κοινωνική ευαισθησία» και ότι «είχε συνομολογήσει με τους δανειστές τον “ξαφνικό θάνατο” του ΕΚΑΣ, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και τη δραματική περικοπή στις κύριες συντάξεις». Και η ανακοίνωση του Μαξίμου κατέληγε με τη διαπίστωση ότι «ο λαός βλέπει ποιος διαπραγματεύεται πραγματικά και φροντίζει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες για τη στήριξη των αδύναμων». Από τη Ν.Δ. ανταπάντησαν με παραπομπή στην παροιμία «οι ψεύτες μόνο τον πρώτο χρόνο χαίρονται», παραπέμποντας στις περικοπές σε συντάξεις και ΕΚΑΣ, σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, σε διόγκωση της φορολογίας. Προκειμένου να επαναφέρει στη συζήτηση τη θετική ατζέντα, η κυβέρνηση θυμήθηκε το σύνθημα «το καραβάνι προχωράει» και εξέδωσε ανακοίνωση των αυγουστιάτικων επιτευγμάτων της, ήτοι τη διακοπή της εργολαβίας καθαριότητας στο Νοσοκομείο Τρικάλων, τον πρώτο τοκετό στο Νοσοκομείο Σαντορίνης, τις ρυθμίσεις του υπ. Παιδείας για τα ιδιωτικά σχολεία, τις αλλαγές στις δημοπρατήσεις δημοσίων έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή