Τόσκας: «Ηπια αντιμετώπιση των καταλήψεων εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές»

Τόσκας: «Ηπια αντιμετώπιση των καταλήψεων εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές»

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπια αντιμετώπιση των καταλήψεων, εάν δεν υπερβαίνουν κόκκινες γραμμές και όχι βίαιη καταστολή, προκρίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι εγκρίνω την κατάληψη δημόσιου χώρου». Δίνοντας το στίγμα για την στάση της Αστυνομίας είπε πως κινείται «χωρίς δακρυγόνα και άγρια καταστολή που δεν απέδωσαν, αλλά επέτειναν καταστάσεις».

«Έχουμε πετύχει περιβάλλον ασφάλειας χωρίς κατασταλτικά μέτρα όπως δακρυγόνα, που δεν μείωσαν, αύξησαν τα προβλήματα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.

Για την κατάληψη στη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι τυχόν βίαιη επέμβαση της Αστυνομίας στην κατάληψη θα έφερνε μεγάλες επιπτώσεις στην πόλη και ίσως γενικότερα. Πρόσθεσε ότι «έγινε η καλύτερη διαχείριση του θέματος με σώφρονα και ήπιο τρόπο» σημειώνοντας ότι και οι ζημιές ήταν μικρής έκτασης. Επεσήμανε επίσης ότι μια επέμβαση θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος. «Το κόστος στη Θεσσαλονίκη ήταν 3.000 ευρώ, στο Πανεπιστήμιο ίσως κάτι παραπάνω» είπε.

Σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχθηκε από το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκκένωση κτιρίων στη Θεσσαλονίκη από την ΕΛΑΣ, ο κ. Τόσκας ανέφερε με σημασία ότι «το κόμμα μπορεί να κάνει την κριτική, δεν είμαι υπεράνω κριτικής, ούτε παίρνω αέρα από την υποστήριξη από κάποιους κύκλους» δηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Ο πολίτης θέλει ασφαλές περιβάλλον χωρίς να κινδυνεύει και να κάνει τη δουλειά του, να διασκεδάζει, χωρίς πρόβλημα… Δεν θέλει σκληρή καταστολή στις διεκδικήσεις και τη διαμαρτυρία του, θέλει να προχωράει με την ησυχία του, σου λέει ‘‘έχω τα προβλήματα που έχω, μην προσθέτεις άλλα, προστάτεψε με’’» δήλωσε ακόμη ο υπουργός. «Προσπαθούμε με μέτρο, με σύνεση, βλέποντας την κάθε περίπτωση ξεχωριστά να ενεργήσουμε. Ανεχόμαστε την άλλη άποψη αρκεί να μην υπερβαίνει κόκκινες γραμμές, να μην γίνονται αυθαιρεσίες και υπερβολές.

Ο κ. Τόσκας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία και πως μεγιστοποιεί και διογκώνει μεμονωμένα περιστατικά. Σημείωσε πως η Αστυνομία είχε να κάνει επέμβαση στα Εξάρχεια 30 χρόνια αναφερόμενος στην επιχείρηση για την εξάρθρωση της αλβανικής μαφίας ναρκωτικών.

Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, «στα Εξάρχεια υπήρχε κουκούλωμα, μια περιοχή είχε γίνει μαύρη τρύπα, είχε εγκαταλειφθεί, και μόλις έγινε η χειρουργική επέμβαση κατά της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών κάποιοι είπαν να μιλήσουν για τα ναρκωτικά, να δούμε τα πραγματικά προβλήματα ασφάλειας…» «Μεγάλη η υποκρισία της αντιπολίτευσης, τέτοια επιχείρηση είχε να γίνει να 30 χρόνια μού λένε οι αστυνομικοί» επεσήμανε.

Τόνισε πως πριν λίγες μέρες η Αστυνομία επενέβη και απέδωσε στους ιδιοκτήτες τους στα Εξάρχεια τρία σπίτια, που τελούσαν υπό κατάληψη, επαναλαμβάνοντας ότι η αστυνομία δρα ανά περίπτωση και με μέτρο.

«Προσπαθούμε τα νέα αυτά παιδιά να μην κλείνονται και να συζητούν τους προβληματισμούς τους στους τοίχους ενός σπιτιού, αλλά να εκφραστούν στους δρόμους με ανοιχτό κίνημα διεκδικήσεων και όχι απομονωτισμό» ανέφερε για τις καταλήψεις.

Εξάλλου, είπε πως «έχει καλέσει τις συλλογικότητες από τα Εξάρχεια να συζητήσουν για να υπάρξει ανεμπόδιστη και ελεύθερη έκφραση των ιδεών, όχι όσους έχουν σχέση με ναρκωτικά βέβαια».

Αναφερόμενος στην κριτική του Π. Πολάκη για την άμεση δράση της Αστυνομίας στην εισαγγελική εντολή για το νοσοκομείο είπε πως η αστυνομία δεν επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο και πως ο ρόλος της δεν είναι να αποδίδει δικαιοσύνη, αλλά εκτελεί τις εντολές της Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε, όμως, πως ο κ Πολάκης έχει ζήλο και πολιτική επιδίωξη να μειώσει το κόστος των νοσοκομείων και να ξεκαθαρίσει μια σαθρή κατάσταση στα νοσοκομεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή