Ανησυχία Γ. Μουζάλα για προσφυγικό

Ανησυχία Γ. Μουζάλα για προσφυγικό

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέση της Κομισιόν, του Ολάντ και της Μέρκελ, και επιμονή δική μας και πίεση διαρκής προς την Ευρώπη, είναι να ισχύσει η συμφωνία», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣKAΪ. Αναφερόμενος στη στάση της Αγκυρας, ο κ. Μουζάλας σημείωσε πως «η Τουρκία μέχρι στιγμής τηρεί τη συμφωνία και προσπαθούμε να τηρείται η συμφωνία. Τρεις φορές υπερβήκαμε τα 100 άτομα την ημέρα», κάνοντας αναφορά στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία σε ελληνικά νησιά. Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 54 αφίξεις.

Πάντως ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε πολύ ανήσυχος για τον κίνδυνο κατάρρευσης της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό. «Θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία. Αν υποθέσουμε ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές, καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές. Φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε κι έχουμε την υπόψη ότι το πρόβλημα αυτό θα μας δοκιμάσει σκληρά, αν συμβεί. Εχουμε τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε, τα δεύτερα μέτρα που θα πάρουμε…». Ο αναπλ. υπουργός, πάντως, διέψευσε ξανά το δημοσίευμα της Bild περί Σχεδίου Β. Επισήμανε πως από τις 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται τώρα στην Ελλάδα, δικαιούνται να περάσουν στην Ευρώπη (με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης) 30.000 με 40.000, «αλλά υπάρχουν καθυστερήσεις», τόνισε. «Εχουν μετεγκατασταθεί 4.000 και έχουμε έτοιμους ακόμη 4.000. Αλλά δεν υπάρχουν θέσεις στην Ευρώπη».

Ο κ. Μουζάλας ισχυρίστηκε πως η Ειδομένη είναι ένα από τα παράσημα που θα έπρεπε να δοθούν στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε δύο μήνες άδειασε με υποδειγματικές διαδικασίες χωρίς άσκηση βίας. «Το Καλαί παραμένει επί 7 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ανέλαβε ευθύνη για το Ελληνικό, σημειώνοντας πως δεν δόθηκε έμφαση για την εκκένωση του χώρου, αλλά απέφυγε να δεσμευθεί για το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των προσφύγων. Ο αναπλ. υπουργός σημείωσε πως οι τόνοι της αντιπολίτευσης στο προσφυγικό είναι χαμηλότεροι σε σχέση με άλλα θέματα, αν και «εντείνονται φωνές διαφορετικές στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε τις θέσεις της Αγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό «ό,τι πιο προοδευτικό». «Η καγκελάριος υποστήριξε θέσεις του Διαφωτισμού, η Γερμανία μας βοήθησε και συνεχίζει να μας βοηθάει πρακτικά, και έκλεισε τρύπες».

Την ίδια στιγμή, επιτυχημένες ήταν δύο επιχειρήσεις διάσωσης στον ελληνικό χώρο. Χθες στα ανοιχτά της Λέσβου, περισυνελέγησαν 71 άτομα που έρχονταν με λέμβο από την Τουρκία και αντιμετώπισαν ανέμους έξι μποφόρ. Οι τρεις απ’ αυτούς είχαν πέσει στη θάλασσα και αγνοούνταν, αλλά τελικά βρέθηκαν και διασώθηκαν ύστερα από κινητοποίηση δύο σκαφών του Λιμενικού, πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού και του παραπλέοντος οχηματαγωγού «Πελαγίτης».

Προχθές διασώθηκαν 38 πρόσφυγες στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του όρμου Πόρτο Κάγιο, μεταξύ Λακωνίας και Κυθήρων, με κινητοποίηση του Λιμενικού και βοήθεια ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πρόσφυγες βρίσκονταν σε ιστιοφόρο με σημαία Σιέρα Λεόνε και τέσσερις απ’ αυτούς είχαν πέσει στη θάλασσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή