Ανέγερση τεμένους με ευρεία συναίνεση στο Κοινοβούλιο

Ανέγερση τεμένους με ευρεία συναίνεση στο Κοινοβούλιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευρύτατη πλειοψηφία των 206 θετικών ψήφων επί 230 παρόντων βουλευτών, εγκρίθηκε –ως αναμενόταν– από την Ολομέλεια της Βουλής, χθες, διάταξη μέσω της οποίας δρομολογούνται οι διαδικασίες ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. Η ψηφοφορία αυτή, πάντως, όπως είχε διαφανεί άλλωστε μία ημέρα νωρίτερα στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ανέδειξε το συγκεκριμένο ζήτημα ως αιτία καταγραφής ακόμα μιας διάστασης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, αφού οι Ανεξάρτητοι Ελληνες καταψήφισαν το σχετικό άρθρο, όπως έκαναν και στην ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή. Το άρθρο τελικώς «πέρασε» χάρις στη στήριξη που παρείχαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής.

Στο περιθώριο της νέας αυτής ενδοκυβερνητικής διάστασης, σημειολογικά ενδιαφέρουσα κρίθηκε η επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου να απουσιάσει την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία είχε ζητήσει το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου. Προ της ψηφοφορίας ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης σχολίασε μεταξύ άλλων: «Και τον Μάιο του 2015 το ίδιο πράγμα ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ψήφισαν “όχι” στο τέμενος. Είναι μέσα στις “κόκκινες” γραμμές που έχουμε πει. Αυτό δείχνει ότι η συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα (ενν. με τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι υγιής. Δεν ταυτιζόμαστε, συνεργαζόμαστε». Με ανάλογη επιχειρηματολογία τοποθετήθηκε δικαιολογώντας τη στάση του και ο επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης, η ομιλία του οποίου προκάλεσε εκτός των άλλων και το καυστικό σχόλιο της κ. Ντόρας Μπακογιάννη: «Επρεπε να χειροκροτήσετε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Τι έγινε; Πώς και δεν χειροκροτάτε; Να σας συγχαρώ για τους εταίρους σας», είπε η κ. Μπακογιάννη μόλις ο προαναφερθείς βουλευτής του κ. Καμμένου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. Ως γνωστόν, σχεδόν πάντα έπειτα από ομιλίες βουλευτών των ΑΝΕΛ, καταγράφεται χειροκρότημα από πλευράς των συναδέλφων τους εκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Χ.Α. κατά Φίλη

Η χθεσινή κοινοβουλευτική διαδικασία, πάντως, ανέδειξε εκ νέου και το ακραίο του λόγου που αρθρώνουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο επί της ουσίας των συζητούμενων θεμάτων, αλλά και έναντι αδιακρίτως των πολιτικών τους αντιπάλων σε επιθετικά προσωπικούς τόνους. Χαρακτηριστικό είναι πως η βουλευτής Ελένη Ζαρούλια, παρουσία του συζύγου της και αρχηγού της Χ.Α., όταν επιχείρησε να σχολιάσει τα λεγόμενά της ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης, του απάντησε από του βήματος: «Φάε κανένα κοψίδι, φίλε». Από τα έδρανα ο Ν. Μιχαλολιάκος ταυτόχρονα φώναζε: «Τελειώνετε, ψεύτες».

Νωρίτερα ο κ. Φίλης μεταξύ άλλων σημείωνε για το επίμαχο ζήτημα: «Το τέμενος είναι το πρώτο βήμα. Ηδη είμαστε στην πορεία υλοποίησης του δεύτερου βήματος, καθώς ήδη έχουμε δώσει άδεια λειτουργίας για τέσσερα τζαμιά, το ένα εκ των οποίων στη Θήβα. Αυτά τα τζαμιά δεν είναι καινούργια, λειτουργούσαν επί χρόνια, αλλά εμείς πετύχαμε να περάσουμε από την γκρίζα ζώνη στο φως της νομιμότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή