Ομάδα εργασίας για τις επιπτώσεις του Brexit

Ομάδα εργασίας για τις επιπτώσεις του Brexit

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της Ελλάδας έναντι των επιπτώσεων που μπορεί πιθανώς να έχει το Brexit, όπως αυτό δρομολογήθηκε από το πρόσφατο βρετανικό δημοψήφισμα, λαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών. Η Αθήνα δεν αποκλείει κάποιες δυσμενείς επιπτώσεις, τις οποίες και επιθυμεί να αποτρέψει, κυρίως στον τομέα των οικονομικών. Για τον λόγο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς οδηγήθηκε στην απόφαση για σύσταση μη αμειβόμενης ομάδας εργασίας, η οποία θα λειτουργεί στο πλαίσιο του Επιστημονικού Κέντρου Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) του ΥΠΕΞ, με σκοπό ακριβώς τη μελέτη πιθανών επιπτώσεων. Πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και διπλωμάτες του ΥΠΕΞ, στη συγκεκριμένη ομάδα έχουν ενταχθεί και οι καθηγητές Ναπ. Μαραβέγιας και Κων. Στεφάνου. Βασικός σκοπός είναι η καταγραφή των θέσεων των υπολοίπων 27 κρατών-μελών για τις επιπτώσεις του Brexit, αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να διαφυλαχθούν τα ελληνικά συμφέροντα.

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενέκρινε την εισήγηση του κ. Κοτζιά για σύσταση μη αμειβόμενης διυπουργικής επιτροπής υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΞ για τη διερεύνηση των επιπτώσεων σε κάθε τομέα της ελληνικής οικονομίας ξεχωριστά. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη διυπουργική επιτροπή δεν θα είναι θεωρητικού χαρακτήρα και θα ασχοληθεί με νευραλγικά ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, τις επιπτώσεις του Brexit στον τουρισμό, λόγω της διολίσθησης της αξίας της βρετανικής λίρας, αλλά και στη ζωή των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Αθήνα, η οποία είναι εκ των χωρών που ωφελούνται από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μέσω κοινοτικών προγραμμάτων και λοιπών κονδυλίων, έχει προφανώς και ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο θα αναπληρωθεί (αν συμβεί αυτό) το κενό που θα αφήσει το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε τιμές του 2014, η Βρετανία συνεισέφερε στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περί τα 11,5 δισ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο. Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο κ. Κοτζιάς συνομιλεί τακτικά (με αφορμή και το συγκεκριμένο θέμα) με ομολόγους του όπως ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ (Γερμανία), ο Μίροσλαβ Λάιτσακ (Σλοβακία – προεδρεύουσα του Συμβουλίου ΥΠΕΞ), ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία) και ο Ντάνι Μίτοφ (Βουλγαρία).

Σύμφωνα με την άποψη της Αθήνας, εκτός από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Βρετανίας, στην ηπειρωτική Ευρώπη φαίνεται να επικρατεί τελικά η τάση πίστωσης χρόνου στο Λονδίνο, προκειμένου να δρομολογήσει τις διαδικασίες εξόδου από την Ε.Ε. Σύμφωνα με την άποψη που συμμερίζονται τόσο το ΥΠΕΞ όσο και το Μέγαρο Μαξίμου, το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συνιστά αποτυχία για την Ευρώπη αλλά και πρόκληση για την Ε.Ε. να προσαρμοστεί στις νέες διεθνείς εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι το Brexit θα έχει μεσοπρόθεσμα επιπτώσεις και στους εσωτερικούς συσχετισμούς της Ευρώπης: ως προς τη σταθερότητα του γαλλογερμανικού άξονα, τη συνοχή των χωρών του πρώην «ανατολικού μπλοκ», τις διαφορές ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο της Ε.Ε. αλλά και ως προς τα συμφέροντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο συμβολισμός του Brexit περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τον άμεσο γεωπολιτικό περίγυρο της Ελλάδας, καθώς έχει ήδη δημιουργήσει ανησυχίες μεταξύ των βαλκανικών χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή