Σε αυγουστιάτικους ρυθμούς η κυβέρνηση

Σε αυγουστιάτικους ρυθμούς η κυβέρνηση

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρυθμούς θερινής ανάπαυλας έχει εισέλθει η κυβέρνηση και αναμένεται έτσι να κυλήσει το διάστημα μέχρι το Δεκαπενταύγουστο. Παρά την επίσημη θέση συνεργατών του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν προβλέπονται διακοπές και οι υπουργοί θα συνεχίσουν θα εργάζονται κανονικά, η προσεχής εβδομάδα θα είναι εβδομάδα διακοπών. Την επαναφορά της κυβερνητικής μηχανής σε ρυθμούς πλήρους λειτουργίας αναμένεται να σηματοδοτήσει η σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας πρόκειται να θέσει στους υπουργούς του τις προτεραιότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα και να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις.

Η κυβερνητική ηγεσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, που έχει αναχθεί σε κομβικό ζήτημα από την κυβέρνηση και, παρά τις καθυστερήσεις, εισέρχεται στην τελική φάση. Παράλληλα, οι προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα αφορούν τόσο τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, όσο και το μέτωπο της καθημερινότητας. Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει στη συζήτηση και να επιτύχει απτά αποτελέσματα σε δύο κατευθύνσεις: στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, που θα της δώσει δημοσιονομική ανάσα και ευελιξία στη χρηματοδότηση εκτός προγράμματος δράσεων και, κατά δεύτερον, εξειδίκευση μέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Στο μέτωπο της καθημερινότητας θα δοθεί η ακόμα πιο κρίσιμη μάχη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην κυβέρνηση που εκτιμούν ότι ακόμα κι αν οι εταίροι συμφωνήσουν να δώσουν στην κυβέρνηση κάτι όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος, οι πολίτες δεν πρόκειται να εισπράξουν στην καθημερινότητά τους άμεσα κάποια θετική επίπτωση. Αντίθετα, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων μέτρων για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης αναμένεται να επιδεινώσει την εικόνα της κυβέρνησης και να προσθέσει επιπλέον πολιτικό κόστος σε εκείνο που επέφεραν η κατάργηση του ΕΚΑΣ για σημαντικό αριθμό δικαιούχων και η έναρξη των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις. Προκειμένου να αντισταθμισθούν οι απώλειες και το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση αναζητεί λύσεις στην ενίσχυση δέσμης μέτρων κοινωνικών παροχών. Είναι αμφίβολο, ωστόσο, πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι τέτοιες δράσεις. Τα περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα. Ηδη ο κ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας τα μέτρα αναπλήρωσης τμήματος των απωλειών από το ΕΚΑΣ, έσπευσε να αναφέρει ότι έχουν εξασφαλισθεί τα αναγκαία κονδύλια για το τρέχον έτος και να εκφράσει την ελπίδα ότι αυτό θα καταστεί εφικτό και για την επόμενη διετία.

Δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών που ψαλιδίζουν τις όποιες παροχές, στην κυβέρνηση θεωρούν κρίσιμο το στοίχημα της ανάπτυξης. Εκεί πρόκειται να εστιάσει ο κ. Τσίπρας στην παρουσία του στη ΔΕΘ, όπου θα επιμείνει στο μήνυμα ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και διαμορφώνονται θετικές προοπτικές, που θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή πορείας, την έξοδο από την ύφεση, με αύξηση επενδύσεων και ενίσχυση της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή