Μείωση κράτους και φόρων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες κεντρικές επιλογές πολιτικής προκρίνουν, σήμερα, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας; Ζητούν μείωση δαπανών, με έμφαση στη μείωση των φορέων του κράτους, αντίστοιχη μείωση των φόρων, με πρώτους τον ΦΠΑ και τον ΕΝΦΙΑ, επιδότηση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών για να αυξηθούν οι προσλήψεις, αυστηρή εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» είτε αφορά παραβατικές συμπεριφορές είτε τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα.

Τα παραπάνω, στον βαθμό που ο όντως σημαντικός αριθμός των 24.677 πολιτών που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική διαβούλευση για το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι αντιπροσωπευτικός του συνόλου, συνιστούν τα κύρια συμπεράσματα της διαδικτυακής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε προ ημερών.

Πλέον, τα συμπεράσματά της καλείται να αξιολογήσει και να αξιοποιήσει η ηγεσία της Ν.Δ. Διότι ναι μεν οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Κ. Χατζηδάκης είδαν τη συντριπτική πλειονότητα όσων συμμετείχαν στη διαβούλευση να έχουν φιλελεύθερο πρόσημο [κατάργηση των συνδικαλιστικών προνομίων (92,7%), ελεύθερη ίδρυση τηλεοπτικών σταθμών (92%), χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων βάσει της αξιολόγησής τους (90,3%), ορισμό των εισακτέων από τις ίδιες τις σχολές και όχι από το υπουργείο], ωστόσο στα πεδία της «σκληρής» πολιτικής τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Είναι ενδεικτικό ότι, βάσει των απαντήσεων, καταγράφεται μια δεδομένη στάση υπέρ της, εν γένει, μείωσης των κρατικών δαπανών (60,2%), και πιο συγκεκριμένα υπέρ της μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους (90,4%) και του κλεισίματος κρατικών φορέων (84%). Παρ’ όλα αυτά, την ίδια στιγμή δηλώνεται ένα ισχυρό «όχι» στη μείωση των συντάξεων (80,9% τάσσονται αρνητικά), καταγράφεται διχασμός στο ζήτημα των εξοπλιστικών δαπανών (50,8% ζητούν μείωσή τους), ενώ οριακό προβάδισμα (52,8%) έχει η άποψη για μη περικοπή μισθών στο Δημόσιο. Μη ρηξικέλευθες μοιάζουν και οι θέσεις για το ασφαλιστικό, δεδομένου ότι το 34,5% προκρίνει ως λύση την αύξηση της απασχόλησης, 16,3% την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας. Ενας στους τέσσερις ζητεί την άμεση κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και το 9,6% τον περιορισμό των επιδοτήσεων προς ευγενή Ταμεία.

Ξεκάθαρα ως προς τις προτεραιότητες μοιάζουν τα πράγματα εις ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων, εφόσον αυτή καταστεί εφικτή. Το 25,8% προκρίνει μείωση του ΦΠΑ, το 22,6% του ΕΝΦΙΑ, το 21,4% τη φορολογία των επιχειρήσεων και το 20% των φυσικών προσώπων. Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας (ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας τον χρόνο), το 37,9% προτείνει να δοθούν φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις με ρήτρα απασχόλησης, το 31,4% ζητεί μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ενώ μειοψηφία (17,4%) αποτελούν όσοι ζητούν αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αντιστοίχως, ένα σταθερό φορολογικό σύστημα θεωρείται από το 37,1% η βασική προϋπόθεση προσέλκυσης επενδύσεων, ακολουθούμενο από τη μείωση της γραφειοκρατίας (27,1%) και την αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών (18,8%).

Ο αρμόδιος για το πρόγραμμα Κ. Χατζηδάκης σχολίασε ότι «από τις απαντήσεις προκύπτει η ξεκάθαρη προτίμηση των συμμετεχόντων σε ένα κράτος με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες, ένα κράτος που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις», προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. «ήδη εργάζεται προκειμένου σύντομα να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και να προσφέρει στους πολίτες την ελπίδα της αλήθειας».

Ενδιαφέρον, τέλος, έχουν και οι απόψεις των πολιτών για το ζήτημα της επίσπευσης απονομής της Δικαιοσύνης. Το 77,4% ζητεί επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, το 81,9% επιμήκυνση του δικαστικού έτους κατά ένα μήνα και το 93,5% διεύρυνση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, θέσεις που, αν υιοθετηθούν, δεν αποκλείεται να εγείρουν αντιδράσεις από δικαστικούς και δικηγόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή