Και… προσλήψεις στο πρόγραμμα

Και… προσλήψεις στο πρόγραμμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντεπίθεση στην αντιπολίτευση» με ένα συνολικό σχέδιο-πακέτο είναι το σύνθημα του πολιτικού σχεδιασμού του πρωθυπουργού που θα ενεργοποιηθεί μετά τις 20 Αυγούστου και περιλαμβάνει «πολιτικό πρέσινγκ» στη Ν.Δ., διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και περίπου 20.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, που εκτιμάται ότι θα ανορθώσουν την πληγωμένη κοινωνική εικόνα της κυβέρνησης.

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, έχει δύο πυλώνες. Πρώτος πυλώνας είναι η ατζέντα που ήδη έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό και περιλαμβάνει τη θεσμική πτυχή, την αναθεώρηση του Συντάγματος, την αναπτυξιακή, με την προώθηση των δημοσίων έργων, και την κοινωνική πτυχή, που θα εμπλουτίζεται μέχρι και τις αρχές του 2017.

Μείζον θέμα στον σχεδιασμό αυτόν αναδεικνύεται η απόφαση του πρωθυπουργού και ορισμένων υπουργών και συνεργατών να γίνουν περίπου 20.000 προσλήψεις στον δημόσιο τομέα. Γύρω στις 10.000 με 11.000 θα γίνουν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ενώ άλλες 10.000 θα γίνουν στην παιδεία, την υγεία και οργανισμούς του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους δανειστές και το σχέδιο θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα. Ανομολόγητος πλην πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξουν οι ισορροπίες στον δημόσιο τομέα, καθώς, όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή στην «Κ», η δημόσια διοίκηση είναι «ναρκοθετημένη» και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή της αν δεν υπάρξει «ένα νέο πνεύμα».

Στην ερώτηση αν η πολιτική αυτή οδηγεί στον έλεγχο της διοίκησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια πηγή απάντησε αρνητικά, τονίζοντας ότι το ΑΣΕΠ θα εγγυηθεί τη νομιμότητα των προσλήψεων που είναι απαραίτητες για την κάλυψη τεράστιων κενών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Η ίδια πηγή ήταν επίσης αρνητική και στην επισήμανσή μας ότι αυτές οι προσλήψεις εύλογα προκαλούν σκέψεις για πρόωρες εκλογές, παρά το γεγονός ότι ένας ικανός αριθμός θα προσληφθεί εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Ομως τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου πληθαίνουν οι συζητήσεις για τις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό και ιδιαίτερα στην Κεντροαριστερά.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με αξιόπιστη κυβερνητική πηγή, εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα ωφεληθεί από τις διεργασίες που συντελούνται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, καθώς προβλέπει ότι η συνένωση ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού θα αποτύχει και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνει πλέον το μοναδικό σημείο αναφοράς από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας και κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το συνέδριο του κόμματος θα λειτουργήσει ως ανοικτή πύλη για την ένταξη νέων δυνάμεων.

Το θέμα του ανασχηματισμού, αγαπημένο για επικοινωνιακούς λόγους στα επιτελεία όλων των πρωθυπουργών, βρίσκεται, ανάλογα με τις συνθήκες, είτε στις προτεραιότητες είτε αφορίζεται όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρο κυβερνητικό παράγοντα, δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού γιατί, όπως εκτιμά, «ο κατάλληλος χρόνος έχει περάσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή