Νέο χαρμάνι στον «πρωινό καφέ»

Νέο χαρμάνι στον «πρωινό καφέ»

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από 18 μήνες, δύο εθνικές εκλογές, ένα δημοψήφισμα και πολλές αναταράξεις, είτε για εσωτερικούς λόγους είτε λόγω των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχει βρει τις λειτουργικές ισορροπίες του, ενώ τρία, σχετικά νέα, πρόσωπα κερδίζουν έδαφος και συμπληρώνουν το επιτελείο του πρωθυπουργού.

Η «παλιά φρουρά», δηλαδή οι Νίκος Παππάς, Αλέκος Φλαμπουράρης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αγγελος Τσέκερης και Βαγγέλης Καλπαδάκης, παραμένουν οι καθημερινοί συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα και έχουν την πλήρη εμπιστοσύνη του. Στο σύνολό τους όλοι οι παραπάνω συνεργάτες του πρωθυπουργού συνεχίζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ατζέντας του Μεγάρου Μαξίμου. Ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, ωστόσο, η ομάδα ενισχύεται πλέον με τον Δημήτρη Λιάκο, οικονομικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, ενώ ανεβασμένες είναι οι μετοχές, κυρίως μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, του Γιώργου Χουλιαράκη. Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τα ανοίγματα στο Ιράν, τη Ρωσία, την Κίνα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο ρόλος του Βαγγέλη Καλπαδάκη, διπλωματικού συμβούλου του κ. Τσίπρα, ήταν καθοριστικός.

Σταθερός στη θέση του και συχνός συνομιλητής του πρωθυπουργού από την πρώτη ημέρα που ο κ. Τσίπρας ανέλαβε καθήκοντα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι επίσης ο σύμβουλός του επί ευρωπαϊκών θεμάτων Παναγιώτης Παυλόπουλος.

Αλλο ένα νέο πρόσωπο που μπαινοβγαίνει πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού είναι ο γενικός γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς Γιώργος Βασιλειάδης. Οπως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν τη σημασία των συνεχών προσκλήσεών του στο γραφείο του πρωθυπουργού, στη συγκεκριμένη Γενική Γραμματεία ο πρωθυπουργός βασίζει μια ολόκληρη στρατηγική. Οπως σημειώνουν έγκυρες πηγές, βρίσκεται πίσω από όλες τις υποθέσεις που προβάλλει πολλές φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός: είτε πρόκειται για το γνωστό νομοσχέδιο που αφορά τις offshore είτε για την υπόθεση Siemens είτε για το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνού ή για άλλες υποθέσεις. Ο κ. Βασιλειάδης ενημερώνει προσωπικά τον πρωθυπουργό ακόμα και για υποθέσεις όπως η λίστα Λαγκάρντ ή η λίστα Μπόργιανς.

Ενας άλλος παράγων που επίσης αναβαθμίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα είναι ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Μιχαήλ Καλογήρου. Ο κ. Καλογήρου ξεκίνησε την πορεία του εντός της κυβέρνησης ως νομικός σύμβουλος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και ήταν αυτός που σχεδίασε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αλλά και συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του νομικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Καλογήρου τοποθετήθηκε στη θέση του νομικού συμβούλου της υπηρεσιακής πρωθυπουργού Β. Θάνου και μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου πήρε τη σημερινή του θέση αντικαθιστώντας τον κ. Σαγιά.

Το άλλο νέο πρόσωπο που έχει αναλάβει μια κρίσιμη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα αποστολή είναι ο κ. Γιάννης Ταφύλλης, που είναι ο πρώτος γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, μια νέα γραμματεία που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Ο κ. Τσίπρας ανέθεσε στον κ. Ταφύλλη την αποστολή να σχεδιάσει και να προτείνει τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Δημοσίου με την εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ. Ο κ. Ταφύλλης ήταν μέχρι πρόσφατα γενικός γραμματέας στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, από όπου παραιτήθηκε για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα.

Ο νέος συνεργάτης του πρωθυπουργού σπούδασε στο Τμήμα Ιπταμένων της Σχολής Ικάρων, ενώ είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών (MSc, PgDip) στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Essex της Αγγλίας, με εξειδίκευση στην ανάλυση και σχεδίαση πληροφοριακών συστημάτων υψηλών απαιτήσεων.

Αυτό είναι το μείγμα παλαιών και νέων συνεργατών του κ. Αλέξη Τσίπρα, που αυτή τη στιγμή διατηρούν μια πιο κοντινή σχέση μαζί του. Εννοείται ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεργασία και με τα κυβερνητικά στελέχη, αλλά αυτό που αποκαλείται «πρωθυπουργικό περιβάλλον» έχει πάντα μια διαφορετική, περισσότερο ειδική, «ανθρωπογεωγραφία», η οποία όπως έχει δείξει η έως τώρα εμπειρία μεταβάλλεται από καιρού εις καιρόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή