Μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση θέλουν ΔΝΤ – ΗΠΑ

Μεταρρυθμίσεις και αναδιάρθρωση θέλουν ΔΝΤ – ΗΠΑ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενόψει φθινοπώρου, η κυβέρνηση πιέζεται να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να μη δοθεί αφορμή να καθυστερήσουν οι κρίσιμες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Για τον σκοπό αυτό, φέρεται να συζητείται μεταξύ άλλων η πρόταση να ζητήσει η Αθήνα τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη δεύτερη αξιολόγηση.

Για το ΔΝΤ, πάντως, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται απαραίτητο για τη συμμετοχή του στη διαδικασία της αξιολόγησης. Η ελληνική κυβέρνηση είχε ζητήσει με επιστολή της τη συμμετοχή του διεθνούς οργανισμού στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από ένα έτος. Το ΔΝΤ δεν το έχει ακόμη αποφασίσει, καθώς δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη πώς θα γίνει η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο συμμετέχει ενεργά στις αξιολογήσεις.

Οπως εκτιμά πηγή της «Κ», η αξία ενός τέτοιου αιτήματος έγκειται στον πολιτικό του συμβολισμό, καθώς θα έδειχνε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργασθεί με όλους τους θεσμούς για την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος, κάτι που με τη σειρά του θα τους πιέσει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την ελάφρυνση του χρέους μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό που είναι επιβεβαιωμένο είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με το σκεπτικό ότι αποτελούν προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους το φθινόπωρο. Κατά το ίδιο ταξίδι του στην Αθήνα, ο κ. Λιου δεν πήρε θέση για το πώς θα γίνει αυτό, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει το χρέος να γίνει βιώσιμο με ρεαλιστικό τρόπο και ότι η ελάφρυνση που υποστηρίζει το ΔΝΤ είναι «πολύ σημαντική». Αν και ο Αμερικανός υπουργός δεν θέλησε να προκαταλάβει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ θα την επιθυμούσαν.

Η προϋπόθεση

Από την πλευρά του, και το ΔΝΤ επαναλαμβάνει ότι προτίθεται να συμμετέχει εφόσον γίνει η αναδιάρθρωση του χρέους. Ωστόσο η Γερμανία δεν «αντέχει» πολιτικά την ελάφρυνση που θέλει το ΔΝΤ, και όπως τονίζει πηγή της «Κ» «αυτή μπορεί να είναι η τέλεια δικαιολογία για να συνεχισθεί αυτό το παιχνίδι για ένα διάστημα, με το ΔΝΤ να υιοθετεί τον ρόλο του διαμεσολαβητή».

Οπως εκτιμά, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα ήθελε να εξαγοράσει το μερίδιο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι τέτοιο θα μείωνε την πίεση για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά θα απαιτούσε περισσότερα χρήματα από τους Ευρωπαίους για το ελληνικό πρόγραμμα – κάτι που επίσης έχει πολιτικό κόστος, ιδιαίτερα σε αυτή την ευαίσθητη χρονική συγκυρία.

Οσο για τα απόνερα της επικριτικής έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολογήσεων του ΔΝΤ για τον ρόλο του στην κρίση της Ευρωζώνης, η πηγή της «Κ» σημειώνει ότι παρά τους τίτλους στον Τύπο περί αναγνώρισης των λαθών του ΔΝΤ, η έκθεση δεν κατανέμει τις ευθύνες. Πρέπει να σημειωθεί, εξάλλου, ότι δεν είναι η διοίκηση του ΔΝΤ που αναγνώρισε τα λάθη, αλλά μία ανεξάρτητη εσωτερική του υπηρεσία.

Αντίθετα, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε των επιλογών της διοίκησης και του προσωπικού. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του ΔΝΤ, που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι δυσκολίες του ελληνικού προγράμματος οφείλονται στο ότι δεν υπήρχε πολιτική συναίνεση στη χώρα και στα σημαντικά ελλείμματα εφαρμογής και «ιδιοκτησίας» του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βαθιά πολιτική κρίση οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση της εμπιστοσύνης που συμπαρέσυρε και το ΑΕΠ. Οσο για την πολιτική πίεση στην οποία σύμφωνα με την έκθεση υπόκειται το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος είπε ότι «όλοι τη γνωρίζουν», αναφέροντας ως παράδειγμα την πίεση των Ευρωπαίων για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα πέρυσι το καλοκαίρι – αλλά σημείωσε ότι δεν υπέκυψε σε αυτή, διότι το πρόγραμμα δεν έβγαινε.

«Η ιδέα ότι υποκύπτουμε σε πολιτικές πιέσεις δεν επιβεβαιώνεται από τα γεγονότα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή