Συζητήσεις με ESM και για το χρέος

Συζητήσεις με ESM και για το χρέος

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Αθήνας και τρόικας για το πρόγραμμα έχουν πέσει θύμα της «θερινής ραστώνης», οι διεργασίες για το χρέος συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη, στην οποία ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) παρουσίασε προτάσεις για το πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διαχείρισης του ελληνικού χρέους που αποφασίστηκαν από το Eurogroup της 24ης Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συζήτηση δεν κατέληξε σε κάποιο συμπέρασμα στην παρούσα φάση και ο ESM δεσμεύθηκε να συνεχίσει να επεξεργάζεται τα μέτρα, ώστε στις 29 Αυγούστου, οπότε θα συνεδριάσει το Euroworking Group (EWG), να είναι έτοιμη η τελική του πρόταση.

Αλλωστε, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα πρέπει να εγκριθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προκειμένου να εφαρμοστούν. Σε κάθε περίπτωση, η στόχευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων είναι διττή:

1. Να μειωθεί το ρίσκο αύξησης του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Και αυτό για να δώσει «αέρα» τόσο στον ελληνικό προϋπολογισμό όσο και στις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς ο «αέρας» αυτός θα καταστήσει λιγότερο αναγκαία πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

2. Να είναι έτοιμα και να εφαρμοστούν άμεσα (εντός του Οκτωβρίου), ώστε να μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Κομισιόν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συντάξουν τη νέα έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Από τη νέα ανάλυση των παραπάνω οργανισμών θα εξαρτηθεί και η συζήτηση για το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη λήψης νέων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Επίσης, από το DSA της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί εάν η Κεντρική Τράπεζα θα συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), προχωρώντας σε αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων. Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι, εάν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα καθιστούν ασφαλέστερη τη διαχείριση του ελληνικού χρέους και διαμορφώνουν συνθήκες ομαλής αποπληρωμής του, τότε η ΕΚΤ θα ανοίξει τις «πόρτες» του QE για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη του έτους.

Σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που είχε δώσει το Eurogroup προβλέπουν:

• Την εξομάλυνση των αποπληρωμών των δανείων του EFSF. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποπληρώνει δάνεια που είχε λάβει από τον EFSF, με αποτέλεσμα η διάρκειά τους να έχει μειωθεί, από τα 32 έτη που είναι σήμερα, περίπου στα 27 χρόνια. Ετσι, θα υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής αυτών των δανείων στα 32 χρόνια.

• Η κατάργηση για το 2017 της επιβάρυνσης 2% στο επιτόκιο δανεισμού των 10,2 δισ. ευρώ που χρησιμοποιήθηκαν για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων του 2012.

• Η μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια, χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστος οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα παλαιότερα.

Οι δύο πρώτες παρεμβάσεις θεωρούνται «εύκολες», υπό την έννοια ότι δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη τεχνική προετοιμασία για την υλοποίησή τους. Ο ESM έχει ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή τους και απλώς απομένει η πολιτική έγκριση των παρεμβάσεων. Το «δύσκολο» κομμάτι είναι το τρίτο μέτρο, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές καλούνται να εντοπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσουν τα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα στο μέλλον, χωρίς η μείωση αυτή να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή